„Исторически“ избори в Тунис след Арабската пролет

„Исторически“ избори в Тунис след Арабската пролет
Възрастна жена гласува на изборите в Тунис в неделя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тунис провежда парламентарни избори в неделя, описвани като „исторически“, защото се очаква да са първите свободни избори в страната от десетилетия.

Вотът в Тунис е първият след революцията през януари 2011 г., която свали от власт автократичния режим на президента Зин ел Абидин Бен Али и го принуди да избяга в Саудитска Арабия.

Освен това обаче революцията в Тунис постави началото на т.нар. Арабска пролет – мощен революционен импулс в целия арабски свят, който вече свали режимите на дългогодишните диктатори в Египет и Либия – Хосни Мубарак и Муамар Кадафи, и предизвика нестихващи вълнения в други арабски страни като Сирия, Йемен и Бахрейн.

4.4 милиона са регистрираните гласоподаватели в Тунис; те ще избират многопартийно законодателно събрание с 217 депутати, което, освен че ще бъде натоварено със съставянето на нова конституция, ще избере и временен президент и служебно правителство за периода на изготвянето на конституцията, съобщава „Ал Джазира“.

Над 11 000 кандидати от 80 партии се борят за 217-те депутатски места, а изборният процес се охранява от 40 000 полицаи и войници.

Очаква се промените в Тунис да изведат страната по пътя към многопартийна демокрация, въпреки че съществуват опасения за ролята, която ислямистки формации могат да играят в страната, завоювайки позиции чрез демократични средства.

„Сега съм щастлива, че смъртта на сина ми дава шанс да преодолеем страха и несправедливостта“, споделя Манубиа Буазизи, майката на Мохамед Буазизи, младия продавач на зеленчуци, който през декември 2010 г. се самозапали в знак протест и така предизвика началото на протестите срещу режима на Бен Али.

Положението в Тунис остава относително спокойно преди изборите с малки изключения. Изборите в Тунис се смятат за огромен тест за целия арабски свят, където на практика все още не съществуват фунциониращи демократични политически системи.

#Тунис #арабски свят #Арабска пролет #избори #парламентарни избори #Либия #Египет #Сирия #Муамар Кадафи #Хосни Мубарак #Зин ел Абидин Бен Али #диктатура #демокрация #многопартийност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »