Северна Корея ще изстрелва сателити „един след друг“

Северна Корея ще изстрелва сателити „един след друг“
На военен парад в Пхенян на 15 април са били показани мобилни ракетни установки за новите севернокорейски ракети със среден обсег. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея за пореден път пренебрегна предупрежденията на международната общност и заяви в петък, че ще изстрелва сателити „един след друг“.

На 13 април Северна Корея направи неуспешно изстрелване на своя ракета, която трябваше да изведе в космоса спътник.

Възникнаха опасения, че с изстрелването на сателит Пхенян маскира изпитание на балистична ракета, която може да носи ядрено оръжие.

Пхенян обяви в комюнике, че е приключил разследването на причините за взривяването на ракетата носител „Унха-3“, която експлодира след две минути полет на 13 април.

Събраните данни за неуспешния старт представляват „надеждна гаранция за бъдещ по-голям успех“, твърди Корейската комисия за космически технологии.

„Американските и японските реакционери, както и техните привърженици могат да си крещят колкото силно си искат (...) спътниците на КНДР, предназначени за мирни цели, ще бъдат изпращани в космоса един след друг“, уверява Пхенян.

След неуспешното изстрелване на ракетата на 13 април, на военен парад в Пхенян на 15 април са били показани мобилни ракетни установки за новите севернокорейски ракети със среден обсег.

Експерти смятат, че е възможно те да са били изпратени от Китай.

„Китай е оказала помощ на Северна Корея за ядрената й програма“, заяви началникът на Пентагона Лион Панета, цитиран от „Ройтерс“ и „Дневник“.

Министърът на отбраната на САЩ е отказал да поясни каква точно е била помощта на Пекин за Пхенян, защото въпросът бил „чувствителен“.

Китай и Северна Корея поддържат икономически и военни отношения от десетилетия.

Заради изстрелването на ракетата на Северна Корея Китай спря да екстрадира емигрантите от КНДР обратно в държавата в знак на несъгласие с действията на Пхенян.

Още през март САЩ спряха хуманитарните помощи за Северна Корея, на което тя отвърна с отказ от мораториум върху ракетните и ядрените изпитания.

#балистична ракета #сателит #Китай #Лион Панета #Пентагона #САЩ #Пхенян #КНДР #Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"