Симеон Дянков: Правителството трябва да се бори за намаляване на дефицита

Симеон Дянков: Правителството трябва да се бори за намаляване на дефицита
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Симеон Дянков, финансов министър 2009-2013 г. Интервюто на БГНЕС със Симеон Дянков е взето по време на представянето на неговата нова книга „След стената. Преходът в Източна Европа“.

Министерството на финансите, както и целият парламент трябва да се бори за намаляването на дефицита. Вече не сме в кризата на еврозоната от преди няколко години. Няма причина нашият дефицит да бъде на нива от 2-3%, както е в момента. Трябва да се стремим той да бъде под 1%.

Постигането на такъв нисък дефицит отчасти е трудно, защото днешното правителство е коалиционно. Но всички трябва да разберат, че финансовата дисциплина помага на всички партии, а не само на тази, която в момента е на власт, имам предвид главно ГЕРБ. Всички бъдещи правителства ще се борят с този проблем.

В интерес на всички политици е България да бъде финансова стабилност. Страната ни трябва да се върне към финансовата дисциплина, която съществуваше до 2012 г. - началото на 2013 г. Досега икономистите не са измислили алтернатива на политиката на спазване на финансова дисциплина. Ако има някаква алтернатива, то тя предстои да се измисли.

Междувременно тези, които са тръгнали по друг път обикновено са стигнали до „гръцки сценарий“. Ако не „гръцки сценарий“, то поне до доста тежка и икономическа криза. Защото финансовите кризи водят след тях и до икономически кризи. България е далеч от „гръцкия сценарий“, макар че в последните две години дългът ни се удвои.

В момента той е около 30%, много по-малък от този на Гърция. По-притеснителното е, че с този дълг идват и много по-големи лихви. А лихвите на всеки следващ бюджет влияят и изместват вниманието на бюджета от социални проблеми към чисто финансови проблеми, които не са необходими. Но, не България е далеч от Гърция.


#Симеон Дянков #дефицит #правителство #България #финансова стабилност #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »