Перу разследва смъртта на близо 900 делфина

Перу разследва смъртта на близо 900 делфина
Научната организация за запазване на морските животни обвинява за случаите проучвателните дейности на петролните компании в района, които според природозащитниците причиняват шум, който засяга китоподобните по акустичен път. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Перу разследват смъртта на близо 900 делфина, които са били изхвърлени по бреговете на страната от януари до април 2012 г.

„Засега хипотезата за вирус е най–вероятна, това не се случва за първи път. Имаме случаи на масово заболяване от морбиливирус в Перу, в Мексико и САЩ, обясняват от Министерството на околната среда, цитирани от АФП и БГНЕС.

Вирусът засяга китоподобните и е подобен на патогена, който предизвиква болестта „Гана“.

„Очакваме резултатите от анализите на труповете на делфините“, каза заместник-министър на околната среда и отхвърли хипотезите за смърт на морските бозайници от рибарски мрежи или замърсяване на водите.

Повечето от загиналите делфини са от вида бутилконоси и са изхвърлени от водата по протежение на 170 км от северните брегове на страната.

От своя страна Научната организация за запазване на морските животни (ORCA) обвинява за случаите проучвателните дейности на петролните компании в района, които според природозащитниците причиняват шум, който засяга китоподобните по акустичен път.

Според ORCA повече от 3000 делфина са били изхвърлени по северните брегове от януари досега.

Ръководителят на Перуанския морски институт Герман Васкес отхвърли тази версия и уточни, че резултатите от пробите, изпратени в САЩ, ще са готови след 15 дни.

#труп #ORCA #делфин #Перу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »