Вдигнете отровните вещества на високо!

Вдигнете отровните вещества на високо!
A A+ A++ A

Най-често приемането на отровно вещество в организма е по погрешка, и то в ранна детска възраст. Малкото дете, което изучава света, не знае, че интересните шишета с цветни течности в шкафа, с които мама често „си играе“, са опасни. Въпрос на минути е то да отвори капачката и да отпие от течността или да опита „бонбонките“ на баба, които лекарят й предписа. Киселини, основи, разяждащи вещества, сапуни, алкохоли, лекарства – всички те могат да причинят отравяне или изгаряне.

Най-добре е да не допускаме детето в контакт с отрови – заключете шкафовете, вдигнете ги на недостъпно място и не си мислете, че вашето дете не би посмяло да ги разгледа и опита.

Когато обаче инцидентът е налице, бързата реакция е решаваща. Колкото по-голямо е погълнатото количество и колкото повече време престоява в организма, толкова по-сериозни ще са последствията. Затова първото, което трябва да направим, е да прекъснем приема и след това да предизвикаме повръщане. Докато чакаме специализираната медицинска помощ, само предизвикването на повръщане може да „извади“ отровата от организма.

Детето може също да се залее с опасна течност. В такъв случай мястото се изплаква обилно с чиста вода. Отровата може да увреди директно тъканите чрез изгаряне, например киселините и основите. Водата ще осигури механично отстраняване на вредния агент, а ранното отстраняване ще осигури минимално взаимодействие на отровата с организма и минимален вреден ефект.

При вдишване на отровни газообразни или прахообразни вещества трябва да изведем пострадалия от обгазената среда и да осигурим проходими дихателни пътища до пристигане на спешен екип.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"