Миков: България влиза в дългова спирала

Миков: България влиза в дългова спирала
A A+ A++ A

Парламентът избра Фискален съвет без представители на опозицията, за да не се мъти водата във връзка с това, което се случва с бюджета, дефицита и дълга, каза лидерът на БСП Михаил Миков пред бТВ.

„България е затънала в нови и нови дългове, икономиката се свива, няма работни места, няма перспектива”, посочи социалистът. По думите му икономиката не носи приходи, няма и потребление и затова се вземат нови и нови заеми, за да се финансират разходи като тези за отбрана. След това обаче държавата няма откъде да намери пари и навлизаме в дългова спирала.

 „30% от децата отпадат от училище, защото родителите им са бедни българи – тенденция, която се формира в последните 5 години, когато управляваше ГЕРБ, като имаше малка промяна в курса по посока по социална държава за хората, и то бе по време на нашето кратко управление в този период”, посочи Михаил Миков. Той обясни, че в момента цяла Европа увеличава публичните разходи и в сферата на образованието в условия на криза, само България намалява тези разходи.

Лидерът на социалистите даде пример и със здравеопазването. „Случващото се в областта на здравеопазването е удар по общинските болници. Насочват се средства и към частните такива - увеличението е от 15 на 30%, при намаляване средствата от бюджета”, подчерта лидерът на БСП

За предстоящия Националния съвет на партията Миков бе категоричен, че „няма да има оставка в събота”.

По думите му критиците на сегашното ръководство „искат да ескалират, да провалят едно нормално провеждане на конгреса”. "Членове на Националния съвет бягат от медия в медия”, за да критикуват партията, а сами са участвали във вземането на всички по-важни решения през последните 10-15 години, посочи той.

Според Миков сегашните социологически проучвания се вписват твърде добре в скандалите на „Позитано” 20 и се тиражират в десни медии. „Преди 15 дни си имал 13.5% на местни избори, какво се е случило, за да свалиш до 8.6%?”, запита Миков. Той напомни, че преди вота дълго време не са излизали проучвания и се е създавало внушението, че столетницата ще остане трета.

Каква е целта? „Опозицията да бъде смачкана и да има всенародна власт около Бащицата Бойко Борисов”, смята Миков.

Той посочи, че партиите във властта имат „кухненски скандали”, но накрая гласуват заедно – в това число и „този убиващ България бюджет”.

За съдебната реформа Михаил Миков посочи, че е влязъл в комисията за промени в конституцията, за да покаже, че промените няма да дадат резултат, защото „целят да се отчете само някакъв резултат пред Брюксел и защото управляващите нямат капацитета за тези реформи”.

По думите му проблемът не е в самата съдебна система, а в кадрите й, които са назначавани непрозрачно с цел да изпълняват политически поръчки. В тази връзка, той нарече замесените в „Какигейт” съдийки „самозаписали се госпожи”.

„Когато тръгнеш да деполитизираш, минаваш в схемите на други зависимости – на пари, на служби. Когато има политически зависимости е ясно кой отговаря като партия”, смята Миков.

 

#Михаил Миков #бюджет #критиците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »