БСП иска да се засили охраната на училищата и детските градини в София

БСП иска да се засили охраната на училищата и детските градини в София
A A+ A++ A

Групата общински съветници от БСП внесе в Столичния общински съвет доклад за необходимостта от засилване на охраната на общинските училища и детски градини в столицата.

В доклада се казва, че след последните трагични събития в сърцето на Европа, с особена острота стои въпросът за сигурността в учебните и детски заведения на територията на столицата. Охраната в училищата у нас и в частност в София, от години е нерешен въпрос, което стана особено видно след трагичния инцидент в двора на училище в Сливен, съобщиха от БСП.

Когато става дума за охраната на училищата, трябва да се имат предвид няколко проблема, сочат от БСП.

Част от училищата, поради липса на достатъчно средства, не са наели охранителна фирма и охранителният режим се осъществява от назначени от самите училища портиери, които нямат правомощията на охранители, а и по всяка вероятност нямат и капацитета да ги изпълняват охранителна дейност.

При останалите училища, които се охраняват от охранителни фирми, проблемът е в качеството на предоставяната услуга. Поради „непрестижност” на охраняваните обекти – училища и детски градини – охранителите обикновенно са пенсионери или лица със съмнителни интелектуални и дори физически възможности.

В много от училищата оградите на дворовете не са в добро състояние и достъпът е възможен от няколко места, което затруднява допълнително осъществяването на охранителната дейност.

Голяма част от училищата нямат достатъчно средства, за да разширят видеонаблюдението извън помещенията, в които се провеждат зрелостните изпити.

На базата на направените констатации, общинските съветници от БСП предлагат да се направи преглед на състоянието на охраната в детските градини и училищата на територията на столицата за резултатите, от който да се информира постоянните комисии по „Образование, култура, наука и културно многообразие” и „Обществен ред и сигурност” на СОС. В предстоящото обсъждане на бюджета на Столична община за 2016 г. да се планират средства за цялостно решение на проблема с оградите на училищните дворове, с цел гарантиране сигурността на учащите се.

#училища #детски градини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"