Индипендънт: Турция няма интерес от мирно разрешаване на конфликта в Сирия

Индипендънт: Турция няма интерес от мирно разрешаване на конфликта в Сирия
A A+ A++ A

Турция става все по-отчаяна. При президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия, Партията на справедливостта и развитието (ПСР), политиките й към конфликта в Сирия през последните четири години са били погрешни и скъпи. Когато конфликтът избухна през 2011 г., Анкара погрешно подцени силата на режима на Асад и подкрепи твърдолинейни ислямистки групи, стремящи се към неговото падане. В хода на процесите Турция също маргинализира кюрдите и се отчужди от регионални сили като Иран.

Четири години по-късно Асад изглежда готов да се задържи на власт и неговия режим ще бъде централна част от плана за преход, за който чужди сили преговаряха миналия уикенд. Регионален съперник на Турция, Иран е ключов играч, който вече не може да бъде игнориран от Запада. Не само, че алианса зад Асад вече твърдо има на своя страна подкрепата на Русия, но и международната общност вече не е фокусирана върху победа над режима - вместо това тя се занимава с разбиване на джихадистки групировки като Ислямска държава (ИД).

Изместването на фокуса е значителен недостатък на Ердоган. Годините подкрепа и инвестиции в ислямски фундаменталистки групировки като Ал Джабхат ал-Нусра (разклонение на Ал Кайда в Сирия) и Ахрар ал-Шам са на път да не се оползотворяват. Анкара изигра важна роля, като позволи на Ислямска държава и други джихадисти да процъфтяват в Сирия и региона. Турция се е отнасяла с търпимост към джихадистки групи, влизащи Сирия през Турция, както и в използването на Турция като транзитен пункт за контрабанда на оръжие и пари в Сирия.

Междувременно кюрдите в Сирия се наложиха като надежден западен съюзник и са в процес на създаване на автономна кюрдска област, която даде нови сили на кюрдския национализъм в Турция и в целия регион – за голям страх на Турция, тъй като продължава брутална военна кампания за потискане на кюрдите.

С други думи Турция няма интерес от мирно разрешаване на конфликта в Сирия, за което преговарят световните сили. След като се чувства отчаяна, Турция ще се опита да върне обратно фокуса върху режима на Асад и да се опита да преодолее загубите, които е поела както в Сирия, така и в геополитически план. Следователно зад решението за сваляне на руски самолет вероятно е имало и други политически фактори, особено след като бомбардировачът, доколкото знаем, не е представлявал непосредствена заплаха за националната сигурност на Турция.

Във вътрешен план Ердоган процъфтява благодарение на атмосфера на страх и несигурност. Това работеше за него и в предсрочните избори в страната по-рано този месец, през който той възстанови в голяма степен мнозинството, което загуби през юни, след месеци на бомбени атентати, насилие и причиняваща разкол реторика.

Свалянето на руския самолет от Анкара може да се окаже полезно отвличане на вниманието, тъй като Турция се стреми да засили военната си кампания срещу кюрдите, особено в доминираната от кюрдите провинция Мардин, където наскоро бяха нападнати депутати. Преди два дни, Селахатин Демирташ, лидер на прокюрдската нНародна демократична партия (KOM), който скочи срещу международното признание на националните избори в страната, оцеля след опит за покушение в доминирания от кюрдите Диарбекир.

Тази тактика няма да бъде без дългосрочни последствия и ще намали шансовете на мира в Сирия, както и усилията на Запада за победа над ИД.

Западът успокояваше и подкрепяше Ердоган в Турция в навечерието на изборите в страната с цел да си осигури сделка с Анкара за бежанската криза. И може би сега съжалява за това. Не само е вероятно Ердоган да започне един труден пазарлък, но дори може да се оттегли от сделката.

Той никога не е падал по ЕС и се стреми ангажимент само със Запада, когато под натиск у дома. Но Турция не е незаменим съюзник и не следва да се разглежда като такъв. Докато Западът не започне iсериозно да оказва натиск, Освен ако не е на Запад започва да оказва сериозно налягане, Ердоган ще има малко стимули да прекрати вредните си политики.
Източник: БГНЕС

#Ердоган #войната в Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »