Пътят за Маказа унищожи безценен праисторически обект

Пътят за Маказа унищожи безценен праисторически обект
Археологът от Историческия музей в Кърджали Милен Камарев показва какво е останало от праисторическото селище край Седлари след нашествието на булдозерите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строители на бъдещия път за Гърция през прохода Маказа унищожиха праисторическа могила на 8000 години.

Булдозери са навлезли в района на археологическия обект, отнели са поне 2 метра културен пласт от върха на могилата и са изравнили терена, съобщи Българското национално радио във вторник.

Унищожена е и средновековна църква. Според археолозите са изгубени хиляди години история.

Унищожената могила е открита случайно от Жарин Величков, който обикалял района, за да проучва археологическите паметници по трасето на газопровода.

„Видяхме една трагедия. Че на селищната могила при село Седларе е отрязан върхът й с булдозер. Наоколо е разпиляна керамика, разрушени са археологическите структури“.

Могилата е най-южното праисторическо селище в България. Проучвана е частично през 80-те години на 20. век.

Тя е уникална с градежа си – от всички страни е била облицована с камъни. Била е средищен занаятчийски център. По-късно върху нея е построена църква. Сега булдозерите са оставили само парчета от стените на храма.

Археолозите настояват за спешни разкопки на разрушената могила. Парите за тях трябва да даде пътната агенция. По случая се води разследване.

Сигналът за интервенция върху паметник на културата в момчилградското село Седлари е подаден в полицейското управление в Момчилград вчера, а днес усилено вървяха разпити на заподозрени, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

По данни на тъжителя Жарин Величков, главен инспектор от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), чрез земекопна машина са били унищожени горните археологически пластове на праисторическа селищна могила.

При извършения оглед от РПУ–Момчилград е било установено, че не става дума за иманярско посегателство върху обекта.

По първоначални данни фирми, извършващи изкопни дейности на пътя в района, най-вероятно са изравнявали терен за паркиране на техниката си и са засегнали паметника на културата. Полицаите продължават изясняването на случая.

Образувано е досъдебно производство за допуснато осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия, за което деяние се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лв.

Жарин Величков е част от екипа, който извършва теренни огледи за предстоящото изграждане на газопровод. Величков забелязал разрушения археологически обект и освен в полицията, информирал и Министерството на културата, откъдето вчера пристигнали инспектори.

Те изготвили протокол с предписанието за незабавни и спешни археологически проучвания на уникалното праисторическо селище.

Според Величков виновни за унищожения паметник на културата са строителите, които прокопават трасето на втория участък от пътя за Маказа, който ще свърже България и Гърция със Северна Европа. Той подчерта още, че този паметник е един от малкото подобни у нас, но тежките строителни машини са го унищожили завинаги.

„Поради вечната липса на пари екипът на проф. Ана Радунчева не успя да завърши проучванията, стартирали през 80-те години на 20. век. Могилата крие в себе си данни за бита на хората от неолита и халкулита, подобни селища в Източните Родопи има само три“, посочи Величков.

Той подчерта, че е невъзможно поради глупост паметникът да е подложен на това варварство, тъй като е отбелязан във всички карти на строителите и инвеститорите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"