Джеймс Уорлик: Няма да ме отзовават

Джеймс Уорлик: Няма да ме отзовават
Както е казал Марк Твен, слуховете за моята смърт са много преувеличени, коментира Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик опроверга слуховете, че престои скоро да бъде отзован от София.

„Както е казал Марк Твен, слуховете за моята смърт са много преувеличени. Не ме отзовават от моето правителство преждевременно. Не е определена дата за моето отпътуване“, заяви Джеймс Уорлик пред bTV.

Според него слуховете за смяна на посланици са нещо обичайно, което се случва в много други страни, защото мандатът на посланиците е с продължителност от 3 години. По думите му обаче валидно конкретно име на негов наследник ще има едва когато то бъде обявено от Белия дом, а всичко останало са спекулации.

„Аз много обичам България и искам да остана максимално време тук“, каза Джеймс Уорлик.

Посланикът на САЩ не се ангажира със срок, в който визите за САЩ да отпаднат за българските граждани, но припомни, че след въведената преди седмица оптимизация времето за подаване на документи за виза е съкратено наполовина, защото процедурата е пренесена в интернет и вече няма нужда гражданите да ходят в посолството.

„Истината е, че част от българите, които получават визи, ги използват отговорно. Трябва да продължим да работим по всички детайли по безвизовата програма и всъщност скоро ще стане“, каза Джеймс Уорлик.

Той обаче допълни, че много българи получават виза за двуседмично пътуване, а остават в САЩ цяла година и работят. Американският посланик отказа да коментира случая с депутата от БСП Румен Петков, на когото преди време беше отказана виза.

Той подчерта, че има много страни, които искат да бъдат включени в програмата за безвизов режим, но проблемът с визите е глобален и е свързан с граничната сигурност на САЩ, не конкретно с България.

„В момента се прави един преглед по граничните пунктове да се гарантира сигурността на САЩ, никой не иска да се повтори 11 септември“, посочи още посланикът. Но Уорлик поясни, че не става въпрос за проблем с България, а че проблемът със сигурността на САЩ е глобален. Никой не говори конкретно за България, посочи той.

Джеймс Уорлик заяви, че България трябва да вземе решения за приоритетите за енергетиката, както в случая с АЕЦ „Белене“, по който се е водил дебат в продължение на 20 години.

„Според мен повечето хора разбраха, че това съоръжение ще излезе доста скъпо за България“, коментира посланикът.

Джеймс Уорлик отбеляза корупцията в полицията, митниците и съдебната власт като проблем, който продължава да съществува.

„Това не е въпрос само в компетенцията на полицията или МВР. Това означава цялата система да работи заедно. Едва 1 от 10 българи има доверие в системата. Хората не са доволни от това, че има хора, за които се знае, че са престъпници, и години наред са на свобода“, каза посланикът.

#Джеймс Уорлик #посланик #посланик на САЩ в България #отзоваване #визи #безвизов режим #престъпност #корупция #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"