Каква ще е съдбата на Марс след разпадането на луната Фобос?

Каква ще е съдбата на Марс след разпадането на луната Фобос?
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Обречената луна на Марс Фобос може да остави прощален подарък на планетата си, пише Discovery News. 

Ново изследване показва, че спътникът вероятно ще се разпадне преди да се удари в атмосферата, създавайки пръстен от отломки, който ще орбитира около Марс в продължение на милиони години, припомня агенция ''Фокус''.

Проучването, публикувано в журнала Nature Geoscience, следва оповестеното по-рано този месец откритие, че Фобос не само губи височина вследствие на гравитацията на Марс, но и че на повърхността му вече има белези от структурното напрежение, причинено от приливните сили. 

В миналото Фобос е преживял гигантски сблъсък с фатални последствия за луната, сочи изследването на Бенджамин Блек и Тушар Митал от Калифорнийския университет в Бъркли. Резултатите показват, че след между 20 милиона и 40 милиона години Фобос ще се разпадне, оставяйки облак от отломки, които относително бързо ще образуват пръстен около Марс.

Първоначално пръстенът ще бъде с плътността на пръстените на Сатурн днес и ще се задържи за 100 милиона години. За хората Фобос е уникална възможност за изучаване на вероятно последната в Слънчевата система луна, която мигрира към планетата си. 

#Марс #Фобос #Луна #Слънчева система #гравитация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"