ЕК предлага схема за гарантиране на банковите депозити в еврозоната

ЕК предлага схема за гарантиране на банковите депозити в еврозоната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЕК предложи в цялата еврозона да се въведе схема за гарантиране на банковите депозити и определи допълнителни мерки за намаляване на оставащите рискове в банковия сектор.

''Неотдавнашната криза показа, че големите икономически и финансови сътресения могат да отслабят доверието в банковата система. Една европейска схема за гарантиране на депозитите ще укрепи банковия съюз, ще подобри защитата на вложителите в банките, ще повиши финансовата стабилност и ще ограничи още повече връзката между банките и държавния дълг,'' съобщиха от ЕК.

Европейският комисар Джонатан Хил, отговарящ за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, добави: ''Кризата разкри слабите места в цялостната структура на единната валута. Ето защо въведохме единен надзорен орган и единен орган за преструктуриране. Сега трябва да предприемем стъпки за въвеждане на единна схема за гарантиране на депозитите. Същевременно трябва да следим за това намаляването на риска да върви ръка за ръка с поделянето на риска. Това е цел, която сме твърдо решени да постигнем.''

Схемата ще се разгърне постепенно на три етапа.

Първоначално ще се извърши презастраховане на националните схеми за гарантиране на депозитите. След три години ще се премине към схема за съзастраховане, в която участието на европейската схема за гарантиране на депозитите постепенно ще се увеличава. Последният етап ще бъде въвеждането на завършена европейска схема за гарантиране на депозитите, предвидено през 2024 г. Схемата включва пакет сериозни гаранции срещу опасностите от „морален риск“ и неправилно използване като стимул националните схеми да управляват потенциалните рискове по разумен начин. По-специално, дадена национална схема ще има достъп до европейската схема за гарантиране на депозитите само ако е изцяло в съответствие с приложимото законодателство на Съюза. 

#схема #ЕК #ЕС #банки #сектор #рискове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"