Милош Земан: Тероризмът и мигрантите са взаимно свързани

Милош Земан: Тероризмът и мигрантите са взаимно свързани
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Чешкият президент Милош Земан подчерта взаимната връзка между нарасналата заплаха от терористични атентати в Европа и усилващия се миграционен поток.

„Би било наивно да смятаме, че не съществува никаква взаимна връзка между миграционната вълна и тероризма“, каза той в Прага по време на съвещание с висшия команден състав на армията.

„Опасността се приближава към нашите граници. Това е факт. Той не се променя и от това, че Чехия за момента е само транзитна страна за мигрантите“, подчерта Земан.

Съществува потенциална опасност, че основният поток от мигранти ще се устреми на Запад през Чехия. Това може да се случи, ако Германия и Австрия напълно затворят своите граници и откажат да приемат мигрантите.

Земан призова армията да бъде готова.  Той се обяви за участието на националните въоръжени сили в охраната на външните граници на ЕС. 

Европейският съюз се сблъсква с невиждана мигрантска вълна от края на Втората световна война, която някои експерти сравняват с Велико преселение на народите. По данни на ООН до момента в ЕС са пристигнали най-малко 800 000 мигранти от началото на годината.

На 13 ноември терористи извършиха серия от кървави атентати в Париж, при които загинаха 130 граждани от различни националности и стотици бяха ранени. Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение и въведе граничен контрол. Данните от последните разследвания показват, че част от терористите са успели да влязат в Европа, използвайки пътя на мигрантите през Западните Балкани.

На извънредна среща вътрешните министри на ЕС миналата седмица решиха да усилят контрола по външните граници на организацията във връзка с нарасналата терористична заплаха. 

#ЕС #Чехия #граници #бежанци #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници