Българите са най-недоволни от жилищата си според анализ на Евростат

Българите са най-недоволни от жилищата си според анализ на Евростат
A A+ A++ A

Българите са най-недоволни от жилищните условия за живот, сочи анализ на Евростат. 84% от българите имат собствени жилища, 43% живеят "пренаселено".

България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище, сочат данни от анализ на Евростат за нивото на жилищните условия в страните-членки на ЕС през 2014 г., предаде БТА.

По 10-степенната скала за удовлетвореност от жилищните условия - България е на последна позиция с 6,0 точки.

По-удовлетворени от българите от жилищните условия са хората в Сърбия - 6,2; Латвия и Гърция - по 6,6; Унгария - 6,8; Хърватия - 6,9 и т.н.

По същия показател най-удовлетворени от жилищните си условия са гражданите на Финландия и Швейцария - по 8,4 от 10 възможни степени на удовлетвореност. На върха по удовлетвореност от жилището си са също хората в Австрия и Дания - по 8,3; Швеция - 8,2; Норвегия, Ирландия и Холандия - по 8 и др.

Според други данни от изследването на Евростат - около 56 на сто от българите обитават къщи, а около 44 на сто живеят в апартаменти.

По показател "собственост на жилището" - около 84 на сто от жителите на България имат собствени жилища. В България около 43 на сто от домакинствата живеят също в условия на пренаселеност, отчита европейската статистика.

Според данните на изследването - най-много собственици на жилища в Евросъюза са регистрирани в Румъния - около 96 на сто, Словакия - 90 на сто, Литва, Унгария и Хърватия - по 89 на сто и др.

Най-малко собствени жилища са регистрирани сред домакинствата в Германия - едва 52,5 на сто, Австрия - 57 на сто, Дания - 63 на сто, Великобритания и Франция - по около 65 на сто.

Въпреки най-високия дял от собственици на жилища - в Румъния е регистриран и най-висок дял от пренаселеност на домакинствата - 52 на сто от населението там живее в подобни условия.

В Унгария и Полша около 44 на сто от населението живее в условия на пренаселеност, а в България - около 43 на сто от домакинствата. Този показател е най-нисък в Белгия и Кипър, където едва 2 на сто от домакинствата живеят в условия на пренаселеност, следват Холандия - 3,5 на сто, Малта - 4 на сто, Испания - 5,3 на сто, Германия и Люксембург по около 6,5 на сто и др.

Според изследването на Евростат - 7 от 10 лица от близо половин милиардното население на ЕС-28 живеят в собствени жилища, но близо 17 на сто от европейците живеят в условия на пренаселени домакинства.

Близо 60 на сто от европейците също така живеят в къщи, а около 40 на сто обитават апартаменти, отчита европейската статистика.

#жилища #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"