Съдът върна на държавата 182 дка в курорта „Русалка"

Съдът върна на държавата 182 дка в курорта „Русалка"
Делото срещу собствениците на "Русалка" Николай и Евгения Баневи беше заведено от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в Добрич върна на държавата над 182 декара земя в курорта "Русалка", който е собственост на семейство Баневи.

Спорният имот е част от 300 декара залесена горска площ от държавния горски фонд, предоставена за строителството на ваканционно селище "Русалка", припомни bTV.

Според съда държавната фирма "ВС-Русалка" не е имала право на стопанисване и управление на земята, затова собствеността й не се е прехвърлила при преобразуването на държавната фирма в еднолично търговско дружество.

Спорният имот обаче е бил записан като актив в счетоводния баланс на "Русалка тур", с което е издаден нотариален акт през 2009 година. Според Окръжния съд този нотариален акт е невалиден.

Така договорът, с който "Русалка тур" по-късно продава имота, също се оказва невалиден и третият ответник по делото "Паррус" ЕООД също няма право върху земята.

Окръжният съд разпореди "Паррус" да предаде на държавата владението върху имота. Решението може да бъде обжалвано пред по-горна съдебна инстанция в двуседмичен срок.

Делото срещу собствениците на "Русалка" Николай и Евгения Баневи беше заведено от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов през септември миналата година.

#Добрич #съд #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #земя #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »