Холандия не отстъпва: България и Румъния вън от Шенген

Холандия не отстъпва: България и Румъния вън от Шенген
Членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, което има 25 страни членки, остава под въпрос. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Холандия няма да промени позицията си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген на този етап, заяви говорителят на холандското министерство на вътрешните работи Александър Вандерей.

След като през септември Финландия и Холандия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген, днес Финландия оттегли съпротивата си и подкрепи присъединяването на страните да стане на два етапа.

Министър по европейските въпроси Александър Стуб обяви, че Финландия подкрепя френско-германското компромисно предложение първо да бъдат отворени въздушните и морските граници през март, а след това и сухопътните през юли 2012 г.

„Холандското правителство винаги е твърдяло, че положителните и необратимите резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност са много важни“, коментира Александър Вандерей пред БНР.

„И тъй като докладите на Европейската комисия от това лято не са много добри, в холандския парламент като цяло има усещане, че на този етап не можем да подкрепим присъединяването на България и Румъния към Шенген“, добави той.

Според Вандерей холандското правителство не оспорва факта, че България и Румъния отговарят на техническите критерии за влизане в Шенген.

„Имаме усещането, че трябва да се предпиемат още някои важни стъпки в борбата с корупцията и престъпността“, повтори той позицията на страната си.

#Финландия #Шенген #Румъния #България #Холандия #министър по европейските въпроси #Александър Стуб #граници #присъединяване #Европейската комисия #корупция #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"