Всяка сутрин пия мляко Момчиловци, похвали се пред Борисов кметът на Шанхай

Всяка сутрин пия мляко Момчиловци, похвали се пред Борисов кметът на Шанхай
A A+ A++ A

Всяка сутрин пия кисело мляко "Момчиловци", това е една от най-популярните марки кисело мляко в Шанхай, разказа пред премиера Бойко Борисов кметът на Шанхай Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението.

Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн, цитиран от сайта на БТА.

Той изрази надежда форматът 16+1 да доведе до конкретни резултати и каза, че инициативата ще има голям принос както за отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, така и между Китай и България.

Шанхай е с население около 24 млн. души, а целта ни е да превърнем града във водещ икономически, финансов и търговски град не само в Китай, но и в света, отбеляза кметът. Според него има изключително много възможности не само за търговия с България, но и за разширяване на взаимоотношенията в областта на културата, науката и иновациите.

 

Премиерът Бойко Борисов благодари на своя домакин за възможността български фирми да се представят пред шанхайските си колеги.

В града се състоя конференция "Инвестирай в България. Разшири се в Европа", организирана от Българската агенция за инвестиции.

Друга тема на икономическия форум и срещата с китайското правителство е за преговорите на Китай с България за изграждането на скоростна железница от Пекин до София.

Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния „път на коприната". Ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България. За целта до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп- връзка с Турция освен съществуващата. У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето.

В икономическа зона „Тракия" край Пловдив ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона. Китайският бизнес проявява интереси към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по кибер сигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори.

От 2013 г. насам статистиката отчита намаляване на стокообмена. Така и през първите 6 месеца на годината. Експорта ни формират стоките като царевица, цветни и черни метали, концентрати от руди, оборудване за електрониката. 17 хранителни продукта чакат да получат сертификат за внос в азиатската държава.

 

#Бойко Борисов #Шанхай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници