Орешарски пита: Защо дефицитът расте, къде са реформите

Орешарски пита: Защо дефицитът расте, къде са реформите
A A+ A++ A

Бившият премиер Пламен Орешарски разкритикува увеличения дефицит в бюджета за следващата година и обърна внимание върху числа, които остават извън общественото внимание засега, като  предвидените 5 млрд. лв. за преструктуриране на банки.

В профила си във "Фейсбук" Орешарски пише, че изпълнителната власт е прибързала с оптимизма си, а резултатът е дори по-лош от планирания, отбелязва "Дневник". С предложената актуализация бюджетният дефицит се увеличава от 3% на 3.3 % от БВП. Това е реален риск страната отново да попадне в санкционна процедура на ЕК за прекомерен дефицит, както това стана при Дянков през 2009 и 2010 г., предупреждава Орешарски.

Според него е напълно изпуснат контролът върху разходите.

Затова финансистът поставя под съмнение обявената от сегашния финансов министър цел за дефицит от 2 на сто от БВП догодина. "Това е добра новина, но до колко е реалистична...?! След като през настоящата година, Правителството с лекота проигра реална възможност да свие дефицита, кое да ни кара да вярваме, че следващата година ще бъде по -различно", пита той.

Орешарски критикува още липсата на реформи в бюджета. По думите му това е характерна черта на всички проектобюджети на първия кабинет на ГЕРБ, а присъствието на Реформаторския блок "не променя с нищо тъжния факт, че страната ще изгуби поредната си година в очакване на някаква, макар и частична реформа".

Най-интересната според него част в проектобюджета, която никой не обсъди, е заявеното намерение на властите да разходват повече от 5 млрд. лв. публични средства за преструктуриране на финансови институции (чл.67 и 68). "Разбираемо е, че все още няма яснота за мащаба на необходимите интервенции, но не е разбираемо защо само и единствено върху бюджета трябва да падне тежестта по почистването на банковите портфейли...?" пита Орешарски.


#Пламен Орешарски #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"