Днес честваме Въведение Богородично

Днес честваме Въведение Богородично
A A+ A++ A

На 21 октомври Православната църква чества Въвеждането на св. Богородица в храма. Кондакът на празника нарича Божията майка „пречист храм на Спасителя“, а тропарът я описва като „предобраз на Божието благоволение“.

Богослужебните текстове свързват въвеждането на малката Мария в Йерусалимския храм с бъдещата й важна роля в спасението на човечеството – да стане майка на Божия Син. В Божия дом се въвежда тази, която ще стане храм на Спасителя и стълба, по която Бог ще слезе на земята като човек.

С решение на Св. Синод от 1929 г. този празник в БПЦ се отбелязва като Ден на християнското семейство и православната младеж. Целта е да се обърне специално внимание на ролята на семейството и училището за приобщаването на децата и младежите към християнските ценности.

През последните години тази традиция постепенно се възстановява и във все повече населени места училището, Църквата и обществеността се обединяват на този ден със съвместни инициативи и концерти.

Дева Мария е родена, след като нейните родители дълги години не са имали деца.
Родителите й дали обет, че ако им се роди дете, те ще го обрекат на Господ.
Наистина, бездетните Света Анна и Свети Йоаким станали родители на малко момиченце.
Но трябвало да изпълнят дадения обет. Когато малката Мария навършила 3 годинки, нейните родители я завели в храма.
vavedenie
Въведение Богородично: 3-годишната Мария се качва по стълбите на храма. Зад нея са двамата й родители, а свещеникът Захария я посреща
Пуснали детето на първото стъпало, а то само се изкачило най-горе. Там малката Мариям била посрещната от свещеника на храма Захария.
След доста години Свети Захария ще стане баща на Свети Йоан Кръстител, измолен по същия начин от Всевишния.
И така малката Мария останала в храма. Малко по-късно починал нейният баща, а след това и Света Анна се преселила в Царството Небесно.
Мария останала кръгло сираче. Тя живяла в храма до момента, в който била навестена за първи път от Свети арх. Гавраил, за да й каже, че е избрана сред всички млади девици да зачене от Светия дух дете, което ще се роди и този Син Божий ще царува над целия свят.

Празникът Въведение Богородично се пада във времето на поста преди Рождество.

На празника е позволено да се яде риба като по този начин се отчита неговата важност и за да могат семействата да се събират заедно, така като правят на Коледа.

#Богородица #Въведение Богородично

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"