Ангелкова: Русия е сред петте водещи пазара на българския туризъм

Ангелкова: Русия е сред петте водещи пазара на българския туризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия е сред петте водещи пазара на българския туризъм. През миналата година са ни посетили над 650 хил. туристи, което е 9% дял от общия туристопоток.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на форума за перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма, предаде БГНЕС.

Ангелкова заяви и че над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти в България. Това, според нея е предпоставка за увеличаване на туристопотока. През последните години обаче този потенциал не е използван пълноценно. За да се подобри това от началото на годината в Москва работи самостоятелно представителство на страната с ресор туризъм. Страната ни е участвала и в два от най-големите туристически пазара в Русия.

Тъй като е важно за увеличаването на туристопотока, Ангелкова посочи, че ще се улесни и транспортът - облекчени са процедурите за издаване на визи за руски граждани.

Изминалото лято 2015 е било „сложен сезон” по оценката на Ангелкова, но предприемачите, които са предвидили гъвкави пазарни стъпки, дори са отчели ръст в приходите.

За периода юни-септември 2015 броят на летуващите чужденци у нас е бил над 1.2 млн. души, което е над 10% увеличение. На този фон Русия заема 4-то място по брой туристи сред чуждите туристи у нас, като през това лято са били близо 400 хил. души, или 10% дял от туристопотока.

Повечето руски и български туроператори са отчели задържане на нивата на продажби от миналата година, има и такива, които са отчели голям ръст, има и такива, които отчитат големи разлики между северното и южното Черноморие.

Страната ни е в топ 6 сред предпочитаните европейски дестинации за зимен туризъм. България остава най-достъпното направление за руснаците като ски дестинация сред европейските курорти.

Ангелкова посочи, че ще се търси засилване на контактите между двете страни за повече туризъм, извън традиционните ваканции. Става дума за спа туризъм, поклоннически и религиозен туризъм, исторически туризъм детски, гурме и голф туризъм и др.

Събитието е и последна проява от едноседмичен тур на руски медии в България, които са посетили емблематични места и водещи курорти в България. Предвижда се през следващата година да бъдат подготвени над 100 журналистически и професионални тура.

#туризъм #Русия #Николина Ангелкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"