Текат закрити преговори за България в Шенген

Текат закрити преговори за България в Шенген
Финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб (ляво) и българският министър на външните работи Николай Младенов (дясно) по време на преговорите в Брюксел. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Закрити преговори се провеждат в момента между Финландия, Румъния, България и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген.

Това съобщи във вторник пред български журналисти в Брюксел финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб, цитиран от БТА.

По думите му се търси напредък до предстоящото на 9 декември заседание на Европейския съвет.

През септември Финландия и Холандия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген по време на срещата на вътрешните министри на страните от ЕС.

Холандия все още е против.

Миналата седмица холандският посланик в София Карел ван Кестерен обяви, че Холандия ще поддържа ветото си върху членството на България и Румъния в Шенгенското споразумение поне до юли 2012 г.

По-рано днес Финландия оттегли съпротивата си срещу членството на България и Румъния в зоната за свободно пътуване и подкрепи присъединяването на страните да стане на два етапа.

„Взехме решение да подкрепим френско-германското компромисно предложение за отваряне на въздушните и морските граници през март, а след това сухопътните граници през юли 2012 година“, заяви Стуб.

Министърът подчерта, че позицията на Финландия е нещо различно от тази на Холандия.

„Голям оптимист съм, че все някога ще достигнем до решение в рамките на следващата година и колкото по-скоро, толкова по-добре“, коментира той.

„Условията, които поставяме за напредък по тази тема, са свързани с върховенството на закона, международната престъпност, корупцията, оставаме категорични по тези теми. Работим по постигането на добър компромис“, добави Стуб.

По неговите думи за приемането в Шенген съществуват „технически и политически критерии“, като тяхното изпълнение следва да бъде оценявано в сътрудничество с властите в София и Букурещ, както и с Европейската комисия и председателя на Европейския съвет.

„Това няма да бъде част от механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, а отделен процес, в който ще работим ръка за ръка“, каза още Стуб.

Министърът добави, че е много важно да има график за намирането на съответните решения. Засега се предвижда през март 2012 г. да отпаднат въздушните и морските граници, а през юли – и сухопътните. Той обаче уточни, че все още е рано да се предвиди дали подобен график ще бъде спазен.

Стуб отбеляза, че в момента двата основни дебата в ЕС са тези за еврото и за Шенген и подчерта, че те не са свързани само с България и Румъния, но и с това как вече приетите в Шенгенското пространство и еврозоната страни спазват правилата въобще.

#Европейската комисия #граници #Букурещ #Херман Ван Ромпой #председател на Европейския съвет #Европейския съвет #Брюксел #Александър Стуб #министър по европейските въпроси #посланик #София #ЕС #Шенген #Холандия #Финландия #Румъния #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници