Който не приема смелата позиция на Плевнелиев, може да напусне ЕС и НАТО, заяви Кънев

Който не приема смелата позиция на Плевнелиев, може да напусне ЕС и НАТО, заяви Кънев
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прояви се традиционният за руската дипломация имперски подход на публично унизяване на българския суверенитет. Нищо ново - грешка, която Русия прави от век и половина. И после се чуди, защо активната част от обществото ни изпитва страх и тревога (т.нар. "фобия"...) от руската външна политика, пише съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев на страницата си във Фейсбук.

"Прояви се и традиционният за българската политика слугински оправдателен режим в стил "когато в Москва кашлят, в София се разболяват". Нищо ново - грешка на мнозина (съчетана с предателство на малцина), която кара от век и половина мнозина българи да не разбират, че руските и българските национални интереси на Балканите са естествено често различни и дори конфликтни. Грешка, допринесла в най-голяма степен за трагедията от 1912-18г.", казва Кънев.

"Уважаеми говорители на руския национален интерес от Москва и София, "хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС. Това са политически съюзи, на които България член. И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави.
От руска страна, признаването на болезнения факт, че сме част от политически съюзи с различни от руските геостратегически интереси, е първостепенна предпоставка за добри и приятелски отношения.
От българска страна, който не е съгласен с този факт, е свободен да поиска напускане на НАТО и ЕС. Но докато сме участници в тези съюзи, обща задача на българските политици е да браним достойнството на нацията си и смелите позиции на президента си", пише още той.

#Радан Кънев #Кънев #ЕС #НАТО #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »