Валс: Терористите използват бежанската криза, за да стигнат до Европа

Валс: Терористите използват бежанската криза, за да стигнат до Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Мозъкът на кървавата атака в Париж Абделхамид Абаауд е успял да се завърне в Европа от Сирия, след като е избягал от Белгия. Това е станало през територията на Гърция, откъдето той е потеглил към Европа“, каза Валс.

И ако не е била бежанската криза, е нямало как толкова хора безконтролно да достигнат до страната. Валс призова Европейският съюз да поеме контрола за границите си и предупреди, че в противен случай Шенгенската зона ще бъде в опасност.

Той призова страните, които граничат с Франция сериозно да осъзнаят своята отговорност за контрол на границите. Само през тази година в Европа пристигнаха над 800 000 мигранти. Манюел Валс заяви, че част от парижките нападатели са използвали тази ситуация.

„Ние не знаем как Абаауд е влязъл във Франция“, призна самият премиер. Той каза още, че е възможно да има групи, които са свързани с атентатите от 13 ноември и те да са още активни.

„Това, което искам да кажа на французите, че ние сме във война. Да, Франция е във война. На нас ни бе обявена война от една организирана терористична армия от джихадисти, която вече извърши няколко терористични нападения. Винаги сме казвали, че е възможно да има нови атентати както тук във Франция, така и в чужбина. И понеже сме в условията на война, ние взимаме извънредни мерки. Ние ще ударим този враг, за да го унищожим както в Сирия, така и в Ирак... Ще спечелим тази война“, категоричен е френският премиер пред телевизия ТФ1.

Междувременно френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че властите в Париж не са получили информация от останалите европейски държави за Абаауд, независимо от факта, че той е известен джихадист и за него има международна заповед за арест.

Агенция Франс прес съобщи, че мароканските спецслужби са подали информация на своите френски колеги за организатора на клането в Париж, при което загинаха 129 души и стотици бяха ранени. Именно тази информация е помогнала на френската полиция да открие скривалището на Абаауд в Париж, където той бе убит в сряда сутринта.


#Европа #Франция #джихадисти #Белгия #контрол #граници #Манюел Валс #Абделхамид Абаауд #Париж #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници