Близки до атентаторите в Париж: Срещнаха грешните хора в грешния момент

Близки до атентаторите в Париж: Срещнаха грешните хора в грешния момент
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Брахим и Салах Абдеслам обичали да пият и пушат трева в собствения си брюкселски бар, преди властите да го затворят, разказват техни приятели.

Двамата държали заведението „Les Beguines” в имигрантския квартал Моленбеек и били познати с любовта си към бирата и марихуаната. В поведението им нямало никакви признаци, че са радикални ислямисти, които ще вземат участие в атаките в Париж.

„Все още сме шокирани,” заявява Юсеф, местен жител на около 30 години, пред затворените врати на бара. „Бяха ни приятели. Заклети пушачи, заклети пиячи, но не и радикали.”

Семейство Абдеслам също е в шок. Третият брат Мохамед, който също беше арестуван при разследванията на атентатите, но после бе освободен, сега пали свещи в памет на жертвите, на балкона на семейния апартамент, по време на бдението в Моленбеек в сряда.

Последният път, в който хората в квартала чуват за Брахим и Салах, е на 5 ноември, когато местните власти затварят бара им. Заведението, което се намира на приземен етаж на тухлена сграда, „се използва за консумация на забранени халюциногенни опиати,” твърдят от полицията.

„Има силна миризма на наркотици, а в пепелниците се намират недопушени цигари с марихуана,” пише в мотивите за затварянето.

Само седмица по-късно става ясно, че 31-годишният Брахим се е взривил пред кафене на бул. „Волтер” по време на терористичните атаки в Париж.

Салах, на 26 в момента е един от най-търсените хора във Франция, също заради предполагаемото му участие в изстъпленията.

„Много хора употребяваха наркотици тук. Отиде се прекалено далеч,” казва 34-годишния Абдел, който посещава бара от тийнейджърските си години.

„Атмосферата беше по-весела при предишния собственик. Можеше да се играе на „Плейстейшън”. Разбира се, имаше наркотици, както в повечето барове тук, но всичко беше дискретно.

При Брахим, веднага щом влезеш той изскачаше пред теб и се опитваше да ти продаде нещо,” спомня си Абдел.

Не изглежда ислямът да играе голяма роля в живота им, разказват техни приятели.

„В петък, по време на седмичните молитви, те си пушеха на терасата. Никога не съм ги виждал в джамията,” казва 27-годишния Карим, който живее в апартамент над бара.

С думите му е съгласен и учителят Джамал, който бил приятел с братя Абдеслам.

„Те не бяха практикуващи мюсюлмани. Нямаха големи бради, носеха дънки и маратонки и си пиеха бирата като останалите. Животът им беше като на всички млади хора – обичаха футбол, да ходят на дискотека и да се връщат с момичета,” описва ги той.

Салах е бил известен като женкар, който си купува често афтършейв и продукти за избелване на зъбите от местния пазар. „Беше много чаровен. Обичаше да се грижи за външния си вид,” разказва управителят на пазара Фаред.

Как тогава са се превърнали в джихадисти?

„Срещнаха грешните хора в грешния момент,” обяснява Джамал.

Салах Абдеслам е уволнен като техник в трамвайното депо в Брюксел, защото бягал от работа, в началото на 2011. По същото време е арестуван за грабеж, заедно с друг жител на Моленбеек – Абделхамид Абаауд.

В последствие, Абаауд се превръща в един от най-прочутите джихадисти в Белгия и се предполага, че е планирал атаките в Париж. Полицията направи връзката между двамата едва след трагичните събития във френската столица миналия петък.

„Предполагаме, че Абаауд му е показал тагия, ислямистка религиозна техника на преструвката, за да заблуди разузнавателните органи,” заявява френския експерт по тероризма Матиу Гидер.

Според тази стратегия, която е част от наръчниците на „Ислямска държава”, бъдещите „мъченици” могат да пушат канабис и да богохулстват, за да прикриват религиозната си принадлежност от властите

Изглежда е проработила.

Брахим се опитал да стигне до Сирия през януари тази година, но бил спрян на турската граница. Белгийските власти разпитали него и Салах при завръщането им, но не ги поставили в списък с заподозрени терористи, като според заключението нямало признаци те да представляват опасност.”

Семейството им също е било заблудено.

„Братята ми бяха нормални,” заяви по-рано тази седмица Мохамед Абдеслам.

Източник: Александре Илер, Агенция Франс прес

#Париж #атентат #алкохол #марихуана #Абделхамид Абаауд #Салах Абдеслам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"