Приеха бюджет 2016 на първо четене

Приеха бюджет 2016 на първо четене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие държавния бюджет за 2016 г. на първо четене, предаде БГНЕС. 138 депутати гласуваха „за”, 65 се обявиха против бюджета и 9 се въздържаха. 84 депутати от ГЕРБ гласуваха „За”, от БСП -32-ма бяха „Против”, един се въздържа, 27 депутати от ДПС бяха „против”, 19 Реформатори бяха „за”. От ПФ 13 бяха „За” и 5 се въздържаха, от БДЦ-9 депутати бяха „За” и трима се въздържаха. 4-ма от Атака бяха „против”, 10 от АБВ гласуваха „За”. Трима от независимите депутати подкрепиха бюджета за 2016 г. и двама гласуваха негативно.

Преди това по време на дебатите по бюджета от АБВ заявиха, че ще подкрепят бюджета, въпреки че имат някои критики. От РБ призоваха за подкрепа на бюджета и го нарекоха „възможния бюджет”. От БСП и ДПС се обявиха категорично против. Движението обясни, че няма да подкрепи бюджета, защото има несъгласие с философията на му. От БСП, пък заявиха, че това е бюджет, който стабилизира бедността и не държи никаква сметка за тежката демографска перспектива пред България и го определиха като бюджет на задълбочаващите се неравенства.

Очакванията за растеж на БВП през 2016 г. е да достигне 2,1% догодина. Приходите по консолидираната фискална програма по 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 37,4 на 100 от БВП, а разходите са планирани с 2 % повече в размер на 39,4 %. До края на тази година приключва програмният период 2007-2013 г. Това е причината актуализацията на бюджет 2015 г. да е неизбежна, обясни Горанов.


#бюджет #ПФ #ГЕРБ #Атака #БСП #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"