Вадене на сливици

Вадене на сливици
A A+ A++ A

„Вадене на сливици“ е популярното название на тонзилектомия и/или аденоидектомия.

Тонзилектомията представлява оперативно отстраняване на небните тонзили (т.нар. сливици). Самостоятелно е метод на избор за лечение при често повтаряща се или хронична ангина (тонзилофарингит или още възпаление на фаринкса). Показанията за изваждането на небните сливици са в зависимост от много фактори и във всеки случай трябва да се обсъждат непременно със специалист. В различните страни критериите са различни - например 7 или повече ангини, лекувани с антибиотик през последната година, 5 или повече лекувани ангини през всяка от последните 2 години, 3 или повече лекувани с антибиотик ангини през всяка от последните 3 години; поява на усложнения към хроничното възпаление.

Отстраняването на сливиците се е доказало като ефективно за намаляване на броя на възпаленията на гърлото и за облекчаване на симптомите при хроничните възпалителни процеси, включително лош дъх от устата, възпалено гърло, увеличение на лимфните възли в шийната област.

Изваждането на сливиците не е показало сериозно предимство пред консервативното лечение при деца с леки симптоми.

Аденоидектомия е отстраняването на т.нар. трета сливица (още носна тонзила или аденоиди). Тя може да боледува самостоятелно и затова махането на сливиците може да включва само третата сливица или заедно с небните сливици. Показания за махане на третата сливица са хронична носна инфекция (т.нар. хроничен аденоидит), неповлияващ се от медикаментозно лечение синузит, повтарящи се остри инфекции на средното ухо  (отити). Може да е подходящ метод за лечение при пациенти с хронично „запушване“ на носа, които дишат постоянно през устата, имат носов говор и шумно хъркат с нарушаване в дишането, докато спят. Метод на избор е при деца, при които запушването на носа е причина за изменения във външния вид на лицето (развили т.нар. аденоиден фациес).

Противопоказано е ваденето на сливиците при деца до 3 години, деца през пубертета и при деца с бронхиална астма. Най-добрата преценка по въпроса следва да се направи с лекар специалист по уши-нос-гърло.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"