Депутатите гласуват на първо четене бюджет 2016

Депутатите гласуват на първо четене бюджет 2016
A A+ A++ A

Държавният бюджет за 2016 г. ще бъде гласуван на първо четене в пленарната зала. С него се променя и тазгодишната финансова рамка, за да се отпуснат повече пари за МВР и отбрана.

Догодина икономиката на страната ни ще отбележи ръст от 2,1 на сто, движен основно от вътрешното потребление. Инфлацията ще бъде минимална - половин процент. На базата на тези икономически показатели е пресметната финансовата рамка за следващата година.

Въпреки че държавата ще направи усилие за намаляване на дефицита, дупката в хазната ще остане 1,8 млрд. лева. Това прави 2 % от прогнозния брутен вътрешен продукт. Дефицитът ще бъде финансиран с дълг. За догодина се очаква новият дълг да бъде до 5,3 млрд. лева, по-голямата част от който от външните пазари.

След приемането на бюджета на първо четене, има обещание за оттеглянето на спорните текстове за социалните придобивки на военните и полицаите, които предизвикаха масови протести. Работна група коментира как да се реформират секторите, за да може парите да остават в системата и да помогнат за по-доброто й функциониране. Именно основно заради МВР и Министерството на отбраната се налага и актуализация на тазгодишния бюджет.

България ще завърши 2015-а с дефицит от 3,3 на сто.

#бюджет #Финансова рамка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »