Учени: Луната на Марс, Фобос, вероятно се разпада

Учени: Луната на Марс, Фобос, вероятно се разпада
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Дълги, тънки „линии“ по повърхността на Фобос са първите признаци, че марсианската луна се разпада, предполага ново изследване, цитирано от изданието Space и агенция ''Фокус''.

Фобос е малък спътник, а разстоянието между нея и Марс е най-късото в Слънчевата система. На всеки сто години разстоянието между Фобос и Марс се скъсява с два метра. С приближаването на луната гравитацията на Марс се увеличава и, според учените, това ще доведе до разпадането на спътника с форма на картоф след между 30 и 50 милиона години.

„Смятаме, че Фобос вече е започнал да се разрушава и първите знаци са тези вдлъбнатини,“ казва ръководителят на изследването Тери Хърфорд от Центъра за космически полети „Годдард“ на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Първоначално учените са предполагали, че вдлъбнатините са се образували при удара на небесно тяло във Фобос, който почти е пръснал луната на парчетата. Вдлъбнатините обаче не излизат от кратера, останал след сблъсъка, а се намират в съседна зона. Друго обяснение допуска, че изхвърлените при удара отломки са създали вдлъбнатините. 

Силите, генерирани от приближаването на Марс и Фобос водят до образуване на пукнатини в малкото небесно тяло. Последните наблюдения на луната показват, че тя наподобява купчина отломки, покрити със 100-метров пласт от прах.

Екипът отбелязва още, че някои вдлъбнатини са по-нови от други, което пасва на обяснението, че те всъщност са „стрии“. Откритията може да се окажат валидни и за бъдещето на луната на Нептун Тритон, която е притегляна от гигантската си планета, както и за извънслънчеви планети

#Фобос #Марс #Луна #линии #разрушаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"