Бдение за самоубийците, жертви на финансовата криза в Рим

Бдение за самоубийците, жертви на финансовата криза в Рим
Представители на малкия бизнес, работници и пенсионери организираха мълчалив марш със свещи в памет на тези, които са избрали да напуснат този свят заради финансови проблеми.
A A+ A++ A

Стотици хора участваха в бдение на централния площад в Рим, за да привлекат общественото внимание към новия феномен - нарастващия брой самоубийства заради финансовата криза в Италия.

Представители на малкия бизнес, работници и пенсионери организираха мълчалив марш със свещи в памет на тези, които са избрали да напуснат този свят заради финансови проблеми. Това са и най-засегнатите от икономическата криза прослойки.

„Много хора се самоубиха, това продължава да се случва! Умираме по малко всеки ден заедно с нашите семейства, с децата ни, с близките ни“, казва Мишел Формизано, цитиран от bTV.

Специален център за превенция на самоубийствата към римска болница предлага помощ на близките на хората, които са избрали да сложат край на живота си.

Сред потърсилите подкрепа е майката на 28-годишен мъж, който се самоубил, след като бизнесът му фалирал.

„Все повече хора попадат в омагьосания кръг и се фокусират само върху финансовите си проблеми, от които няма изход. Всъщност аз разбирам хората, които избират да се самоубият, защото го преживях, за нещастие“, споделя жената.

В началото на април в столицата на Гърция Атина пенсионираният фармацевт Димитрис Христулас се самоуби публично заради дългове пред сградата на гръцкия парламент на стълбите на площад „Синтагма“.

Тежката икономическа криза в Италия роди и още един мрачен феномен. Директорът на музея за съвременно изкуство в Болоня изгори картина в знак на протест срещу „безразличието на италианските власти“.

Антонио Манфреди запали картина на френската художничка Северин Бургиньон, дала предварително съгласието си за това.

Самата тя следеше аутодафето по скайпа със сълзи на очи.

Музейният директор иска от държавата по-големи субсидии, а също и защита от Камората - неаполитанската мафия.

Тъкмо заради заплахи от страна на мафията през февруари 2011 г. Антонио Манфреди потърси убежище в Германия.

„Ще продължавам да горя ритуално картини дотогава, докато министърът на културата Лоренцо Орнаги и губернаторът на региона Стефано Калдоро не видят с очите си тежките условия, в които е нашият музей, който въпреки всичко продължава да бъде аванпост не само в културен, но и в социален аспект“, заяви Антонио Манфреди.

#Италия #Рим #Гърция #Атина #самоубийство #финансова криза #Болоня #Музей за съвременно изкуство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »