Виктор Орбан: Правото на самоотбрана е над всичко

Виктор Орбан: Правото на самоотбрана е над всичко
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Терористите използваха масовата миграция през последните месеци, за да се доберат до Европейския съюз. Европейците имат право на самоотбрана,'' каза унгарският премиер Виктор Орбан по повод терористичните атентати в Париж, цитиран от БГНЕС.

"По един брутален и организиран начин терористите използваха масовата миграция, вмъквайки се в тълпата на бягащите и търсещи по-добър живот", каза пред парламента в Будапеща Орбан.

Министър-председателят определи "правото на европейците на самоотбрана, като най-голямо право".

"Ние не казваме, че всеки мигрант е терорист, но никой не може да каже колко терористи вече са дошли и колко пристигат всеки ден", каза още Орбан.

Неотдавна властите в Будапеща затвориха границите със Сърбия и Хърватия, за да спрат масовата нелегална миграция в Унгария.

"Казваха ни, че не било хуманно. Но, аз питам кое е по-човешко? Да затворим границата за нелегалните или да поставим в опасност живота на европейците? Правото на самоотбрана е над всичко. По-силно, от която и да е идеология и икономически аргумент", каза още Орбан. "Докато това правителство диша няма да приемем разпределението на квоти, няма да приемем нито един мигрант", каза той.

Атентатите в Париж, при които загинаха 129 души предизвикаха ново напрежение в ЕС относно политиката спрямо мигрантите, след като до трупа на едно от камикадзетата бе открит сирийски паспорт.

Орбан смята, че "Европейският съюз трябва да забрави политическата коректност и да се върне към здравия разум за защита на външните граници, културните и икономически интереси". Той се обяви и за гарантиране на правото на гражданите да влияят върху решенията на ЕС.

''ЕС е слаба, нерешителна и парализирана в тази мигрантска криза,'' смята унгарският лидер. 

#Виктор Орбан #тероризъм Париж #миграция #граници #ЕС #бежанци #терористи #Париж #атентат #Словения #Австрия #Сърбия #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"