Путин и Ердоган се срещнаха заради "Турски поток"

Путин и Ердоган се срещнаха заради "Турски поток"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган обсъдиха сроковете, в които може да бъде подписано междуправителственото споразумение между Москва и Анкара за реализацията на „Турски поток“, предаде БНР.

В срещата са участвали от руска страна енергийният министър Александър Новак и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Според руския енергиен министър двамата президенти са обсъдили концептуалните въпроси, както и времевата рамка, в която може да бъде реализиран проектът „Турски поток“. Министър Новак допълни, че колкото по-скоро се подпише междуправителственото споразумение, толкова по-бързо ще се и реализира.

Александър Новак заяви, че подписването на споразумението за изграждането на газопровода "Турски поток" няма да е дълъг процес.

„Трудно е да се каже - всичко зависи от текста на споразумението. Но не смятам, че това ще е дълъг процес", заяви Новак в кулоарите на срещата на върха на Г-20.

Новак добави, че е малко вероятно подписването да стане до края на 2015 г., тъй като турското правителство все още не е сформирано. Според него турският министър на енергетиката ще бъде назначен в края на ноември или началото на декември.

Преди дни президентът Путин пред турската Анадолска информационна агенция отбеляза значението на този енергиен проект между Москва и Анкара, казвайки, че газопроводът ще продължи за Европа през турско-гръцката граница.

В началото на ноември т.г. турският енергиен министър Али Реза Алабуюн заяви, че руският газ по двете направления на „Турски поток“ ще влиза и съотвено ще се транспортира от Турция към Европа през 2021 година вместо през планираната 2019 година, както се надяваше Москва.

„Газпром" и турската компания "Боташ" (Botas) подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на морския газопровод от Русия до Турция през Черно море през декември 2014 година, след като Путин обяви края на "Южен поток". Тогава той каза, че всички планирани количества газ за "Южен поток", ще стигнат до Европа чрез "Турски поток" и бъдещ хъб на турско-гръцката граница.

Подписването на междуправителственото споразумение за газопровода обаче непрекъснато се отлага, като обяснението на Москва е, че то се бави заради проведените на два пъти избори в Турция и очакването сега да бъде формирано ново правителство. Междувременно капацитетът на бъдещия газопровод се съкрати два пъти - до 32 млрд. куб. м. Няма и яснота колко тръби ще се строят.

През септември Анкара заяви, че замразява преговорите по "Турски поток".

Турция държи да получи отстъпка в цената на руския газ в размер 10.25 процента и спорът между "Боташ" и "Газпром" се решава в арбитражно дело.

#Турция #Русия #Владимир Путин #Путин #Ердоган #Турски поток #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"