Целта на джихадистите е Западът да се откаже от начина си на живот

Целта на джихадистите е Западът да се откаже от начина си на живот
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Александър Кудашев, Дойче Веле

Джихадистите отправиха предизвикателство към целия съвременен свят. Те искат да ни принудят да се откажем от нашия начин на живот. Нас ни очаква дълга борба.

След терористичните атентати в Париж всички ние сме обхванати от чувството, че светът е полудял, съществуващият ред се е разбил на пух и прах за един миг. Папа Франциск дори заговори за Трета световна война. Само че под това вече не се разбира световна война, а война против света, такъв какъвто ние го познаваме.

Тази война беше обявена не от самопровъзгласилия се халифат „Ислямска държава“, а от ислямския джихадизъм като цяло. Тази война се води от фундаменталистки групировки, движения и секти по целия свят – в Нигерия, Мали, Сомалия, Индия, Бангладеш, Афганистан, Индонезия и естествено в Близкия изток, в разрушените държави Ирак, Сирия, Либия, Йемен. Джихадизмът излиза извън границите на регионите, прониквайки както в Европейския съюз, така и в Русия. Той отправя предизвикателство към целия свят.

Терористите залагат на краткосрочния успех

Няма смисъл да се спори дали ислямът е религия на мира или войната. Нека над това си блъскат главата учените ориенталисти. Джихадизмът е част от исляма и се основата на него. На истинския ислям, който, най-вероятно, изхождайки от своя собствен живот, е проповядвал преди 1500 години пророкът Мохамед в Медина и Мека. Той подразбира радикален религиозен живот, живот в съответствие с Корана. Подобна гледна точка предполага, ако можем така да се изразим, тоталитарни изисквания към твоя начин на живот и поведение. Джихадистите искат всички да живеем така, както на тях им се струва правилно.

Това е предизвикателство, обявяване на война на съвременността. По тактически причини това е асиметрична война. Малка група хора предизвикват мнозинството, отделният човек – цяла държава. Това e борба на ислямистките партизани срещу армии. Принципът е прост: държавата трябва да направи всичко, за да предотврати успеха на терористите. Тя трябва да прави всичко, за да осигури ежеминутно и навсякъде безопасността на своите граждани. Терористите се нуждаят от единичен успех, на тях им е достатъчно да осъществят една успешна операция, за да разтърсят до основи държавата, както това се случи на 13 ноември в Париж.

Ръцете на терористите са развързани от тоталитарна идеология

Тази война е асиметрична и защото страните се намират в различни условия. От една страна са джихадистите, готови да жертват живота си, а от другата – полицията и военните, действащи в съответствие с рационални подбуди. От една страна преминаващата всякакви граници готовност към максимална жестокост, от друга – полиция и военни, действащи в съответствие с принципите на правовата държава. Докато на едните ръцете са вързани, а джихадистите са развързани от тоталитарна идеология. Жестоката готовност да се убива се противопоставя на демократичните правила и нашите представи за живота. Това е нещо повече от една неравна битка. Дори и ако Западът преразгледа основите на своята политика на сигурност. Терористите искат да се откажем от своя начин на живот.

Те искат да победят съвременността с асиметрични методи. А това означава, че ни очаква дълга борба. Защото след всеки удар джихадистите попълват своите редици. Резервът от готови към самоубийство терористи не е изчерпан. Трябва да бъдем готови за това. 

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »