40 000 по-малко регистрирани безработни отчете Калфин

40 000 по-малко регистрирани безработни отчете Калфин
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Регистрираните безработни са намалели с 40 000 души от началото на 2015 г. до края на октомври. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на пресконференция днес.

Разчитаме Народното събрание да подкрепи увеличаване на минималната работна заплата за 2016 г. на 420 лв., включително и минималните осигурителни прагове.

В момента 312 915 души са регистрираните безработни. Над 3 млн. души са заетите в България. 80 000 са дневните договори от 20 юли.-това са хора, които вече са с осигуровки. Около 3 млн. души от сивата иконома са минали на светло с въвеждането на тези договори.

Намаляване на безработицата е сред приоритетите в бюджет 2016 г. Останалите са младите хора до 29 години, дългосрочни безработни и хората над 59 години в предпенсионна възраст. „Половината от безработните у нас са неграмотни или са под основно образование. За тях ще бъдат направени основни програми за ограмотяване и професионална квалификация за тази най-маргинализирана група. По програмата ново работно място се предвиждат 100 млн. лв.”, обясни Калфин.

Той дефинира бюджета като инструмент за провеждане на определени политики за постигане на определени цели. „Най-важната област е свързана със състоянието на пазара на труда, който се създава от икономиката, а не от различни програми, но работата ни е да подпомогнем максимално тези, които са извън пазара да се подготвят и обучат, за да стигнат до работните места и пазара на труда”, заяви министърът на труда.

Като друга цел през 2016 г. той посочи социалното включване, основно мерки за борба с бедността. Като такива мерки, предприети през 2015 г., той посочи увеличаването на минималната работна заплата, коледните и великденските добавки. За лични асистенти са наети 14 000 наети души при търсене от 40 000 души. По програмата се очакват още над 14 000 души, които да бъдат бенефициенти догодина. Разширили сме капацитета на обществените трапезарии, за родители с деца с увреждания 10 000 млн. лв. бяха отделени.

Ивайло Калфин посочи, че и през следващата година ще продължат усилията за подпомагане на хората с ниски доходи, хората с увреждания, деца с увреждания, самотните хора. „Там, където е възможно ще се опитаме да насочим хората да работят, за да няма трайна зависимост от социални плащания. Ще има затягане на контрола върху отпускане на социални помощи, разработва се и ново законодателство в сферата на социалните услуги”, добави той.

Освен това Калфин съобщи, че на 3 и 4 декември в София ще е домакин на заседанието на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) във формат на министри на труда и социалната политика. Това е най-големият форум между Европа и Азия с участието на 52 страни. Икономика, култура, политика и общество са част от темите, които форумът ще обсъди.

Източник: БГНЕС

#безработни #минимална заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"