Съюзът на съдиите призова НС и президента да вземат отношение по скандала "Червеи"

Съюзът на съдиите призова НС и президента да вземат отношение по скандала "Червеи"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на съдиите в България изрази позиция в отворено писмо по проблемите в съдебната система. Съдиите посочват, че публичният скандал „Яневагейт“ е повод да припомнят за пореден път системните проблеми в съдебната власт.

Писмото е адресирано до Висшия съдебен съвет, прокуратурата, президента и Народното събрание. В него се настоява те да излязат с позиция, като изпълнят възложените им от Конституцията и законите на страната правомощия.

Скандалът не трябва да бъде потулван, разклатени са устоите на съдебната система, коментира съдия Весислава Иванова, цитирана от БТА.

Ето пълния текст а писмото:

"На заседание на Общото събрание на Съюза на съдиите в България, проведено на 13-15 ноември 2015 г. в гр. Пловдив и след обсъждане сред членовете на организацията, ССБ изразява следната позиция: 

Без да коментираме по същество публичния скандал „Яневагейт“, намираме, че това е повод да припомним за пореден път системните проблеми в съдебната власт – пороците при назначаването, кариерното израстване, оценяването, както и
външното вмешателство. Те правят възможни спорните назначения и очертават ясната необходимост от неотложна реформа в съдебната власт, безусловно необходима за функционирането на държавата.

Досегашният модел на управление на съдебната система доведе до повтаряемост на събития от подобно естество и това те да бъдат търпими.

Трайното отсъствие на адекватна реакция от задължените институции има тежки последици. Не се установяват и оценяват фактите и най-важното - не се осветляват и отстраняват причините за недопустимото външно вмешателство в управлението на съдебната власт и в работата на отделния магистрат. Припомняме, че още при избора на участници в скандала съдийската общност публично предупреди, че подобни назначения са разрушителни и не отговарят на стандартите за убедителен избор на ръководна длъжност в съдебната система, тъй като създават обосновано съмнение за политически обвързаности.

Не можем да приемем разследването и разрешаването на проблема да бъде извършено от въвлечените в случая лица. Институциите, в лицето на Народното събрание и президента, също имат задължението да бъдат пазители на Конституцията на Република България и нейните принципи. Именно те трябва да гарантират на обществото управление, което да не допуска подобни случаи.

Настояваме Висшият съдебен съвет, Прокуратурата на Република България, Президентът на Република България и Народното събрание да изпълнят възложените им от конституцията и законите на страната правомощия."

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България:
Председател на УС - Атанас Атанасов,
Изпълнителен секретар - Весислава Иванова,
Иван Георгиев,
Йордан Дамаскинов,
Живко Желев,
Стоян Мадин,
Николай Гунчев

#Съюзът на съдиите #скандал #червеи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »