Македонски тайни агенти откраднали мощите от Сливен?

Македонски тайни агенти откраднали мощите от Сливен?
Самият аз смятам, че действително това едва ли е много сериозно, макар че от Скопие всичко може да се очаква, коментира още Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македония стои зад кражбата на мощите на свети Йоан Кръстител от храма „Свети Димитър“ в Сливен.

Директорът на Националния исторически музей в България Божидар Димитров е лансирал тази версия, която научил от свой македонски колега, за мистериозната кражба на частица от мощите на светеца, открити през 2010 г. на остров „Св. Иван“ край Созопол, съобщи македонската телевизия „Алфа“, цитирана от „Фокус“.

„Мощите, които Димитров зрелищно откри, според мнозина не са на свети Йоан Кръстител. В това не вярват и водещи български археолози, които обвиниха Димитров, че си играе с чувствата на вярващите и неговата единствена цел е да бъде в центъра на вниманието“, коментира „Алфа“.

Телевизията посочва, че информацията за кражбата била пазена в тайна, а разследването на полицията не е стигнало до евентуалния извършител на кражбата, затова „българската общественост се занимава с теории на конспирация“.

Според източника на Божидар Димитров кражбата е дело на агенти на тайните служби на Македония, а целта била чрез ДНК тест македонците да докажат, че са преки наследници на Бог.

„Скопие претендира, че Исус Христос е македонец. Вследствие на това Йоан Кръстител, като негов братовчед, също би трябвало да е македонец. Идеята е да направят ДНК тест, за да докажат, че съвпадат на тези с македонската нация“, заявил Божидар Димитров според телевизия „Алфа“.

„Аз съм изложил не свое мнение, а мнение на македонски гражданин“, заяви в отговор Божидар Димитров пред „Фокус“.

От МВР на Македония са заявили, че не желаят да коментират твърденията на Божидар Димитров, тъй като става дума за „несериозно твърдение на човек, който не заслужава внимание“.

„Самият аз смятам, че действително това едва ли е много сериозно, макар че от Скопие всичко може да се очаква“, коментира още Божидар Димитров.

#Сливен #църква „Свети Димитър“ #Национален исторически музей #Божидар Димитров #Св. Йоан Кръстител #мощи #кражба #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »