"Южен поток" спря, защото България и ЕС не позволиха да го построим

"Южен поток" спря, защото България и ЕС не позволиха да го построим
A A+ A++ A

„Известно е, че ЕС и България торпилираха „Южен поток“ и не ни позволиха да реализираме този проект. Макар че той напълно отговаряше на интересите на България и цяла Южна Европа“. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Той добави, че „Турски поток“ ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически – границата със ЕС. „Тук ще могат да купуват руски газ европейските потребители. А страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи“, подчерта Путин.

Проектът за газопровод "Турски поток" не е загубил динамика. Той отговаря на интересите както на Русия, така и на Турция, но е необходим по-подробен анализ, отговори Путин на оценките, че "Турски поток" зацикля.

„Не мога да се съглася, че „Турски поток“ е загубил динамика. Толкова мащабен проект не може да бъде осъществени и съгласуван за един час“, каза стопанинът на Кремъл.

Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности“. Всичко това предстои да бъде решено от съвместно от руските и турски преговарящи.

“Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо, с по-малки рискове и разходи ще изпълним замисленото, ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно за турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега „Реджеп Тайип Ердоган“, подчерта Путин.

Проектът "Турски поток" с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ замени "Южен поток". Той беше обявен на 1 декември 2014 г. по време на визитата на Путин в Анкара.

#Южен поток #Турски поток #газопроводи #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"