Фондация „Утре за всеки“ осъдена да върне откупа на Ангел Бончев

Фондация „Утре за всеки“ осъдена да върне откупа на Ангел Бончев
Ангел Бончев беше една от жертвите на групата за отвличания „Наглите“. Той беше похитен на 21 май 2008 г., докато паркира колата си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фондация „Утре за всеки“ трябва да върне парите от дарението на бившия футболен президент Ангел Бончев, което той направи принудително като откуп по настояване на отвлеклите го похитители.

Софийски градски съд обяви за нищожен договора за дарение на сума 157 000 евро от 01.08.2008 г., защото е бил сключен под заплаха.

Съдът осъжда Фондация „Утре за всеки“ да върне на Ангел Бончев сумата от 157 000 евро заедно с лихвата от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане.

Искането на Ангел Бончев за мораторна лихва върху главницата в размер на 93 271,58 лв. беше отхвърлено като неоснователно.

Ангел Бончев беше една от жертвите на групата за отвличания „Наглите“. Той беше похитен на 21 май 2008 г., докато паркира колата си.

През юли месец същата година, при предаването на откупа за него, бе похитена съпругата му Камелия. След полунощ на 10 юли 2008 г. патрул на полицията откри Ангел Бончев в столичния квартал „Княжево“, без документи за самоличност и в безпомощно състояние.

За да освободи съпругата си, похитителите му наредиха да направи дарение на фондация, която има рекламна кампания по телевизията. След като разбрал, че става дума за „Утре за всеки“, Ангел Бончев предаде 157 000 евро, а съпругата му бе освободена.

Председателят на „Утре за всеки“ Нина Хаджийска заяви пред БНТ, че с парите на Бончеви са открили център за рехабилитация на болни от рак на гърдата жени. В рехабилитационния център обаче пациентките си плащат за прегледите и процедурите.

Медиите разкриха, че там се предлагат СПА процедури и масажи. Камелия Бончева определи начина, по който се харчат парите, които са дали, като „търгашество“.

На първото заседание по делото срещу Фондация „Утре за всеки“ на 19 септември 2011 г. Ангел Бончев заяви, че е дарил парите на фондацията по принуда, а не на добра воля.

Той допълни, че не иска да става съпричастен към дейностите на фондацията и не се интересува от бизнеса, който тя има.

#дарение #рак на гърдата #Камелия Бончева #„Наглите“ #отвличане #откуп #Ангел Бончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »