БЕХ започва преговори с банките за заем към НЕК

БЕХ започва преговори с банките за заем към НЕК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) преминава към директни преговори с банките, заявилите интерес да предоставят заем от 650 млн. евро на Националната електрическа компания (НЕК).

Очаква се до 2-3 седмици преговорите да се увенчаят с успех. Това стана ясно по време на изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова от депутатите в комисиите по енергетика и за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Тя съобщи, че предстои да се направи анализ за състоянието на НЕК през последните три месеца и за това как се е отразило решението на КЕВР да увеличи добавка „Задължение към обществото” за индустрията.

Петкова уточни, че към момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. С взимането на кредита от БЕХ енергийната система ще се „отпуши” и в нея ще влезе един свеж ресурс, който ще позволи на НЕК да се върне в нормален ритъм на разплащане.

Министърът увери, че ще има пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, но ще е необходим период, в който на битовите потребители трябва да им бъде дадена възможност да се адаптират към новата ситуация. Поради тази причина БЕХ, Министерство на енергетиката, ЕРП-тата и Българската енергийна борса започват разяснителна кампания в страната.Петкова добави, че заложените приходи на министерството са със 122 239 000 лв. повече от тези за 2015 г.

 

#НЕК #Теменужка Петкова #БЕХ #заем #банки #либерализация #Световна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"