Отказаха достъп на медии до среща на Г-20 в Анталия

Отказаха достъп на медии до среща на Г-20 в Анталия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционни медии в Турция няма да получат акредитации за участие в срещата на лидерите на страните от Г-20 в Анталия, предаде БГНЕС.

Въпреки, че преди повече от месец заявките са внесени в дирекцията по медийните въпроси и информацията при президентството, на журналисти от всекидневник „Заман“ и от английската му версия „Today's Zaman“, от информационната агенция „Джихан“, в.“Сьозджу“ и телевизия „Саманйолу“ е отказан достъп до мега-форума.

Това даде повод на най-голямата Световна организация на пресата и електронните медии WAN-IFRA /World Association of Newspapers and News Publishers/ да осъди действията на турското правителство. В специалното изявление се подчертава, че отказът на акредитациите е още един пример за грубото погазване на свободата на словото и печата в Турция, както и за безпрецедентна цензура.

Акцентира се и на снощния полицейски натиск в централните офиси на „Заман Медия груп“ в Истанбул и на огласеното вчера съдебно решение за задържането на бившия главен редактор на в. „Заман“ Екрем Думанлъ по обвинение за съучастие в подготвян държавен преврат.

През последните месеци професионалната организация е изпратила няколко писма до президента Реджеп Ердоган с остра реакция заради натиска върху в. „Хюрриет“, задържането на двама английски журналисти и преводачите им, и редица недопустими инциденти, ограничаващи свободата на медиите.

Организацията призовава демократичните страни от Г-20 да обърнат внимание на турската държава, в която медийната среда се влошава непрекъснато. Германската преса широко отразява днес проблема с акредитациите, както и снощното нахлуване на десетки полицаи в офисите и печатницата на в.“Заман“. Сп. “Шпигел“ подчертава, че Турция е на 149-о място сред 180 страни, в които свободата на словото системно се погазва. Икономическият „Виртшафтсвохе“ цитира директора на новините Фатих Угур, който казва, че полицейската акция от снощи е мръсна политическа игра, която причислява Турция към страните от третия свят. Вестникът уточнява, че държавният натиск, оказан върху медиите на „Ипек Коза холдинг“ е с цел насилственото им принуждаване да се откажат от критичния стил и да станат поддръжници на правителството.

Под заглавието „Полиция обискира опозиционна медия“ сп. „Щерн“ съобщава за уволнените от в. „Бугюн“ журналисти, които са започнали издаването на алтернативния си вестник в печатницата на „Заман“. „Ди Цайт“, „Зюддойче цайтунг“ и др. пишат, че редакциите на вестници, критикуващи политиката на Ердоган, са подложени на натиск.

Снощи в Истанбул многобройна полиция, подкрепена от водни оръдия и хеликоптер, нахлу в централните офиси на „Заман“ с обяснението, че по силата на съдебно решение трябва да провери и преустанови отпечатването на алтернативния в. „Бугюн“, както и да конфискува заготовките и тиража за днес.

„Вместо да се ограничи с това обаче, операцията обхвана и корпусите с редакциите на „Today's Zaman“, „Заман“ и сп. “Аксион“. Те бяха щателно претърсени, в това число и личните вещи на журналистите бяха обискирани, това е отвратително в дните, когато светът гледа към Турция заради домакинството на срещата на Г-20. По всички законови пътища ще потърсим отговорност от страна на правителството, което извърши поредното си беззаконие спрямо медиите“, категоричен бе един от адвокатите на издателската група.

#медии #Свобода #Анкара #Турция #Ердоган #правителство #Г-20 #Германия #Заман #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »