Бюджетната и икономическа комисии приеха бюджета на Здравната каса

Бюджетната и икономическа комисии приеха бюджета на Здравната каса
На снимката: Божидар Лукарски, Владислав Горанов, Петър Москов. БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри Закона за бюджет на НЗОК за 2016 г. Предвидени са общо приходи и трансфери в размер на 3 204 749 хил. лв. Предвижда се бюджетът на НЗОК за 2016 г. ще бъде със 129 млн. лв. повече.

Предвидени са промените в националните рамкови договори да влизат в сила от 1 април на съответната година, вместо от 1 януари, тъй като за ефективността на преговорния процес са необходими ясни финансови параметри от закона за бюджета на НЗОК за съответната година, които обикновено стават ясни през месец декември и технологичното време не е достатъчно за провеждане на детайлни преговори.

Очакваните резултати от приемане на законопроекта са свързани с балансирано разпределение на средствата за здравеопазване.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че вече има избран изпълнител на електронната платформа за лекарства – този механизъм ще се задейства заедно с рамковия договор.

"Правим начина за изсветляване на тази дейност да става по-убедителен", заяви Москов и припомни примера за това, че има случаи, при които Здравната каса е плащала за лекарства, които дори не са влизали като внос в страната. Остойностяването на новата апаратура не е ясно как ще се отрази на бюджета на касата, както и средствата за лечение в чужбина, досега основно осигурявани от гражданите, но увери, че приходите са добре планирани.

#НЗОК #бюджет #Здравната каса #Петър Москов #Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"