Туск: Шенгенската зона е застрашена от разпад заради миграцията

Туск: Шенгенската зона е застрашена от разпад заради миграцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Запазването на Шенгенската зона е надпревара с времето, която сме решени да спечелим,“ заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в края на международната среща по въпросите на миграцията в Малта.

Според Туск, цитиран от АФП, свободното преминаване в зоната е на път да изчезне заради мигрантската криза.

Коментарът му е предизвикан от действията на Австрия, Германия, Унгария, Словения и Швеция, които възстановяват контрола на преминаване или издигат огради по границите си. Същевременно, в рамките на срещата в малтийската столица Валета ЕС учреди целевия фонд за борба с миграционната криза в страните от Африка в размер на 1,8 млрд. евро.

Документът беше подписан тази сутрин от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на всички европейски и африкански страни, участвали на срещата.

„Не трябва да гледаме на миграционната криза като на огромна заплаха”, обърна се Юнкер към лидерите във Валета. България отговори на призива му, като в рамките на срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ще отдели 50 000 евро.

„На някой може да им се струват малко, но за нас са си пари”, каза Борисов и добави, че те ще са от фонда за подпомагане и няма да е необходимо допълнително да се вадят от бюджета.

Президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара заяви, че "сегашната ситуация е напомняне към европейците за необходимостта от легална миграция и мобилност между двата континента”. Според ръководителя на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зума проблемът, пред който сме изправени днес, е отчасти поради факта, че някои страни в Европа са предприели отбранителна политика.

През последните месеци ЕС е изправен пред невиждана миграционна криза след Втората световна война /1939-1945/. Мигрантите идват основно от бедните африкански страни южно от Сахара и от Близкия изток.



#ЕС #Доналд Туск #миграция #политика #Европа #Африка #Нкосазана Дламини-Зума #Сахара #Близкия изток #Австрия #Германия #Словения #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"