Екопротести блокираха улици в пет града

Екопротести блокираха улици в пет града
A A+ A++ A

Екоактивисти смениха успокоените вече представители на силовите ведомства по улиците на пет града в страната - София, Пловдив, Варна, Русе и Перник. Шествия под наслов "Гражданите срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша" тръгнаха в 18.30 ч. 

 

Повод за недоволството стана изсичането на млади дървета на площ 20 дка в парк „Витоша”. Днес служители на СДВР извършиха оглед на мястото и по случая беше образувано досъдебно производство.

Според коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" разораването на 20 дка е опит за изграждане на ски зона, отхвърлена от съда през 2011 г.

В София около 2500 души се събраха на пл. „Патриарх Евтимий”. Шествието тръгна по булевард "Патриарх Евтимий".

След спиране при екоминистерството и викове "Мафия" малко след 20 ч.  протестът стигна сградата на Министерския съвет, където отново се чуха скандирания "Мафия", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Долу Цеко от Алеко".

Площадът се изпълни с хора, участват много младежи, някои от които са на колела, други с децата си. Протестиращите носят челници и фенерчета като обясняват, че искат да осветят задкулисните сделки.

Надуавема лодка носи посланието: "Реките идват от горите".

 

Над 50 души се събраха пред общината в Пловдив, за да изразят недоволството си. Сред тях има както млади хора, така и възрастни пловдивчани, предаде бТВ. Сред протестиращи са и доброволци, залесявали Витоша преди година.

"Беззаконие, това е липса на държава", беше лаконичното мнение на протестиращ.

Мощни освирквания "Мафия" и "Гората е за всички" се чуват от началото на протеста в Пловдив.

Десетки души излязоха и във Варна. Протестиращите там искат и плановете за управление на Пирин, Рила и Витоша да бъдат върнати за преработване. Дадоха и пример – 28 пъти се увеличава площта за сеч в Пирин.

Казусът с изсечените дървета на Витоша се изяснява

Все още се изяснява чия собственост е техниката, с която са разчистени младите дървета. Те бяха засадени от 200 доброволци преди година. От Коалиция "За да остане природа в България" са установили, че мястото съвпада със стар подробен устройствен план, който е предвиждал разширение на съществуващата ски зона.

Според природозащитниците най-скандалното в случая е, че нито една от институциите в страната няма представа кой и защо е разкопал 20 дка, изровил е млади дървета и е местил морени. Неясно остава и как огромните машини са стигнали до мястото и са работили, без никой да разбере.

Днес стана известно и че Югозападното държавно предприятие, което стопанисва горите в седем области, ще извърши залесяване на мястото до ски писта "Витошко лале". До края на месеца трябва да бъдат засадени две хиляди и петстотин смърчови фиданки.

"Витоша ски“ АД: Властите да спрат да мълчат и да кажат истината

"Витоша ски“ АД отговорно заявява, че няма нищо общо с преписваните ни действия на територията на ПП „Витоша“. Това се казва в изявление на фирмата, изпратено до медиите.

"Цивилизовано изтърпяхме всички хули по наш адрес, за да изчакаме отговорните държавни институции да кажат каква е истината", призовават от "Витоша ски" АД.

"Непонятно за нас е защо те се забавиха толкова дълго, след като на 30.10.2015 год. РИОСВ е съгласувала тези действия и видно е, че ДГС – София е подписало договор за тази дейност. Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът – заради корояда-топограф Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни", се казва още в изявлението на фирмата.



   

#екоактивисти #Рила #Пирин #Витоша #Витоша ски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници