Къща в Одеса се превръща в музей, посветен на Ботев

Къща в Одеса се превръща в музей, посветен на Ботев
Снимка: http://www.bulgariasega.com/
A A+ A++ A

Генералният консул на България в Одеса е закупил къщата в бесарабското село Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и планира да я превърне в музей. Това съобщи в интервю за агенция „Фокус” генералният консул на България в Одеса Димитър Тучков.

Той уточни, че се е сдобил с къщата в края на миналия месец, след като дълги години е преговарял със собствениците й.

„Още преди 10 години, като генерален консул тук, съм посещавал многократно тази къща. Тогава тя имаше друг собственик – бащата на тази жена, от която я купих. Още тогава съм правил постъпки, но собственикът не се съгласи и дори се разстрои. Когато се разписахме при нотариуса жената също се разплака. Хората го преживяват емоционално, това е родната им къща”, разказа Тучков.

Той обясни, че планира да ремонтира къщата и да я превърне в музей, тъй като по думите му, тя не може да бъде нещо друго.

„Това може да бъде символ на българщината тук, както и да бъде свързана с музея в Калофер. Може да се направи нещо съвместно с бесарабските българи, но тепърва ще видим какво точно и как”, посочи Тучков.

Той припомни, че Ботев е учил през 1864-66 година във Втора мъжка гимназия в Одеса, след което я напуска и е назначен за учител именно в това село - Задунаевка.

„То се намира на 60-70 км от Одеса, приблизително на еднакво разстояние от Одеса и Румъния. Там 6 месеца Ботев е учител, среща първата си любов, бие се за жена. След 6 месеца напуска и повече не се връща, захваща се с революционна дейност. Отива в Калофер, после се връща като емигрант в Румъния”, разказа още Тучков.

#Христо Ботев #Одеса #музей #Калофер #бесарабски българи #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »