Губим 15 % от еврофондовете от стария програмен период

Губим 15 % от еврофондовете от стария програмен период
Снимка: bezlogo.com
A A+ A++ A

Близо 15% ще са загубите по част от оперативни програми от Програмен период 2007-2013 г. Това става ясно от справка в Единния информационен портал по управлението на средствата на еврофондовете, предаде БГНЕС.

Правителството е разплатило за сметка на държавния бюджет над 2,2 млрд. евро, които обаче Европейската комисия тепърва ще трябва да възстановява. Не е ясно колко от този дефицит ще бъде покрит от Брюксел, защото има вероятност част от направените разходи да не бъдат признати. Данните от справката са изпълнението на европейските фондове към 30 октомври 2015 г.

Фрапираща е разликата при Оперативна програма “Околна среда”, плащанията по която на два пъти бяха замразявани заради допуснати нарушения при обществени поръчки. Държавата е покрила, основно с бюджетни средства, 99,48% от програмата или 1,7 млрд. евро, докато ЕК е признала разходи само за 70,03% или 977 млн. евро, т.е. Брюксел има да ни връща над 700 млн. евро само по тази европейска програма.

На противоположната страна е Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. При нея Европейската комисия е превела 95% от бюджета или 980 млн. евро.

#Европейската комисия #ЕС #ЕК #загуби #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »