Българската литература среща Иберийския полуостров

Българската литература среща Иберийския полуостров
A A+ A++ A

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ ще започне с предварителната си програма на 25 ноември 2015 и ще даде начало на 19-дневен литературен маршрут сред книги, поетични (и не само) четения, срещи с автори, дискусии, музика, изложби, детска и кино програма.

Основната програма на фестивала, чийто фокус тази година ще бъде Иберийският полуостров, стартира на 8 декември в Мраморното фоайе на НДК. Публиката на най-голямото литературно събитие в страната ще има възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия и с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски и прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

Българските писатели на „Софийския международен литературен фестивал“

Романът заема централна роля в тазгодишното издание на Литературния фестивал.

На 27 ноември в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения (Кой  и как чете Сервантесовия „Дон Кихот" днес у нас)“.

Темата се промъква под различни форми в цялата програма на фестивала. Интересът към романа, посветен на конкретно историческо събитие, ще събере писателите Алек Попов, Ангел Игов и Милен Русков. Автобиографичността в романа ще е фокус в дискусията с Георги Господинов и Маркос Хиралт Торенте. Двамата писатели бяха номинирани за престижната италианска награда „Стрега“ през 2014 г. Литературното внимание върху болезнена тема като насилието на деца ще срещне писателките Теодора Димова и Майте Каранса.

Прозата в различните сюжети, почерци и литературни разклонения ще бъде представена от Емилия Дворянова, Женя Димова, Миглена Николчина, Георги Мишев, Чавдар Ценов, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Александър Секулов, Емил Андреев, Недялко Славов.
В разговор с драматурзите Елена Алексиева и Стефан Иванов, за пръв път тази година, ще бъде отделено специално внимание на писането за театър.

Поезията има явно и обособено място във фестивала. Сред гостите на третото му издание са поетите Надежда Радулова, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Илко Димитров, Иван Ланджев, Ани Илков, Владимир Сабоурин, Кирил Василев.

Детската програма

Всеки ден на Литературния фестивал ще започва със събития, свързани с детските книги.  Детският кът е замислен като живо пространство със собствена идентичност. Тази година той ще бъде изграден така, че срещите с писателите Виктор Самуилов, Яна Якова, Петя Кокудева, Георги и Рая Господинови, както и работилниците на илюстраторката Аля Маркова и художничката Рада Якова, да се превърнат в споделено преживяване за родители и деца.

Такава е и концепцията на новата колекция на ИКЕА за деца – LATTJO, която ще бъде част от детския кът. Тя е създадена въз основа на глобално проучване за навиците  за  игра  в  целия  свят,  което  подчертава  важността  на  играта между родители и деца за цялото семейство.

Изложбите

Селекция на Рада Якова от интересни художествени примери на испански и португалски корици на книги ще заема изложбеното пространство на Мраморно фоайе.  
Първата, за Литературния фестивал, изложба на детски илюстрации ще е също на художници от Иберийския полуостров.
Любопитна експозиция на pop-up книги предоставят колекциите на Антон Радевски, Капка Касабова и Емил Марков, дизайнер и пейпър инженер, от години установен в Испания. В рамките на основната програма на фестивала е и неговата лекция - „Пространствените книги – изкуство или занаят“.

Кино сиеста

На 10 ноември в театралната зала на Софийския университет започва филмовата поредица „История на испанската литература, разказана от киното“. Ще бъдат представени някои от най-значимите произведения на испанската литература от една по-различна гледна точка – тази на филмовата адаптация. В партньорство с Културния център на СУ, идеята на режисьорката и докторант в катедра по испанистика и португалистика Павлина Божкова ще се пренесе и на „Софийският международен литературен фестивал“. От 8 до 11 декември от 14:00 ч. на сцената на фестивала на Мраморно фоайе ще бъдат излъчени поредица от кино адаптации на литературни произведения, включително и на автори, участници във фестивала. На трансформацията на литературния текст в екранна версия е посветена и дискусията „Литература и кино. Метаморфози“, част от програмата на „Софийския международен литературен фестивал“.

#Испания #литература #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »