Германия ще връща бежанците откъдето са влезли в ЕС

Германия ще връща бежанците откъдето са влезли в ЕС
Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия обяви, че ще връща бежанците обратно в първата страна-членка на Европейския съюз, в която са пристигнали. Съобщението бе направено от кабинета на германския вътрешен министър Томас де Мезиер.

Берлин отново въвежда Дъблинския протокол, според които бежанците са длъжни да бъдат регистрирани в първата страна-членка на ЕС, в която са пристигнали и могат да бъдат върнати обратно от останалите държави.

Канцлерът Ангела Меркел призова ЕС да гарантира сигурността на външните граници, за да спре мигрантската вълна, която залива Европа. Това, според нея, ще попречи на страни като Словения да вдигат стени по границите си.

Заради вълната от десетки хиляди сирийски бежанци през август Меркел замрази прилагането на Дъблинския регламент спрямо тях и им позволи да се регистрират в Германия, макар че са влезли в ЕС другаде, често през Гърция. След това десетки хиляди сирийци се устремиха към Германия, не желаейки да остават в други страни от ЕС.

В резултат Германия се изправи пред миграционна криза, а Меркел бе подложена на критики дори от своите съпартийци в ХДС, както и от все повече германци, според които решението й насърчава много повече мигранти да тръгнат за Германия.

Европейският съюз предлага създаването на приемни центрове за регистрация на бежанци в държавите от Западните Балкани. Тези центрове ще допълват т.нар. “горещи точки” в Гърция и Италия. Темата беше обсъдена във вторник на приключилата среща на вътрешните министри от общността в Брюксел. Те се ангажираха също да ускорят приема на бежанци по квотната система, приета преди няколко месеца.

Страните членки се ангажират да използват всички юридически средства, за да регистрират преминаващите мигранти, дори и те да отказват тази процедура. Предвижда се и принудително задържане на мигрантите, докато не им бъдат снети пръстови отпечатъци.

#Ангела Меркел #ЕС #Меркел #Германия #бежанци #Томас де Мезиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници