Незаконно премахват морени и секат дървета на Витоша

Незаконно премахват морени и секат дървета на Витоша
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Изпълнителната агенция по горите съобщи, че на 30 октомври и 9 ноември са направени проверки в присъствието на представители на „Витоша ски“ АД, стопанисващи ски-писта „Витошко лале“, по сигнали за незаконни дейности на територията на парка, в района на хижа „Алеко“.

Проверяващите са констатирали подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски-писта „Витошко лале“, както и монтиране на временен обект за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на ски-пистата. Документи за ремонта и разрешителни за изграждането на такъв пункт не са предоставени.

Едновременно с това инспектиращите са установили, че са премахнати скали (морени), унищожен е повърхностният почвен слой и горскодървесна растителност в дървопроизводителна територия чрез използване на тежка строителна техника, която и в момента е на терена.

За незаконосъобразните дейности ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство. Ще бъде уведомена и прокуратурата за извършване на проверка на престъпления по Наказателния кодекс.

На 11 ноември в 18.30 часа природозащитници организират протест срещу бизнесмени, скрити зад офшорки, които планират сеч и застояване на природни паркове.

"Много пъти се е налагало да излизаме по улици и мостове, за да опазим нашите планини и море. Витоша, Рила, Пирин, Странджа, Иракли, Карадере, горите. Но не само, за да спасим от сеч вековните мури, смърчове и борове на Пирин, Витоша и Рила. Този път трябва да спасим държавата си. От политиците, които четат закона, както дявола евангелието. От познати лица, скрити зад офшорки, които пак искат да секат и застрояват", казват организаторите от "За да остане природа".

В Национален парк „Рила“, както и в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, са на път да приемат 10-годишни планове за управление. По поръчка на инвеститори с тях на практика се разрешават сечи и застрояване в над 50% от територията. В Национален парк "Рила" дори смениха картата на зоните в последния момент.

#протест #Рила #Витоша #Пирин #гори #мафия #офшорки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"