Какво поиска Вселенският патриарх, какво отговорихме

Какво поиска Вселенският патриарх, какво отговорихме
Чудотворната икона "Св. Богородица Козиница" с вградени мощи на Св. Харалампий, Св. Дионисий, Св. Пантелеймон и Св. Петка
A A+ A++ A

Чудотворната икона "Св. Богородица Козиница" с вградени мощи на Св. Харалампий, Св. Дионисий, Св. Пантелеймон и Св. Петка е само една от светините, за които спомена в словото си пред президента Вселенският патриарх Вартоломей и взриви старателно потисканото напрежение около визитата му.

Църковни историци припомнят, че през 1919 г. всички църковни предмети от манастирите в Северна Гърция, пренесени две години по-рано в София, за да не пострадат във военните действия, са засекретени в специален фонд. Съгласно Ньойския договор те трябвало да бъдат върнати на Кралство Гърция. 

През 1925 г. част от църковната утвар е върната на манастира "Св. Йоан Предтеча". Разсекретяването на фонда обаче се извършва чак през 1992 г. съгласно договор с Гърция от 1964 г. Междувременно неизвестно как много от светините се оказват в частни фондове в САЩ и в Западна Европа.

Пример: преди две години поне десет ценни средновековни ръкописа от манастира Косиница бяха открити в библиотеката на университета в Принстън.

Друг пример: през 2002 г. на търг в Мюнхен беше открит и откупен от гръцката държава синаксар от 13 век.

Вселенската патриаршия, също и гръцкият митрополит на Драма многократно са повдигали през последните години на срещи на различни равнища въпроса за намиращите се все още в България икони, ръкописи, мощехранителници. Защо тогава изказването на Вартоломей предизвика взрив от недоволство? А и защо той избра тъкмо официалната церемония за отличаването му от президента Росен Плевнелиев с най-високия български приз, за да повдигне болната тема?

През лятото на 2014 година директорът на НИМ Божидар Димитров организира изнасянето за поклонение в София, в Бургас и в родния му Созопол една от най-големите светини на манастира Косиница - иконата на св. Богородица с вградени мощи на четирима светци, обкована в ризница от злато и сребро. Ето как той коментира пред бТВ случая:

"Претенциите на Вселенския патриарх за връщане на светините в Гърция не са основателни. В Националния исторически музей се съхранява значителна част от светините, към които изрази претенции Вселенският патриарх Вартоломей. Това са около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети. Някои от тях са изложени в експозицията "Българската автокефална архиепископия в Охрид".

„Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година”, посочи проф. Божидар Димитров.

Към момента светините са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани.

„Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него”, каза още директорът на НИМ.

"Светините остават в нашата страна и всеки може да се докосне до огромната им историческа, духовна и художествена стойност в залите на Националния исторически музей", подчерта Божидар Димитров.

"Българската църква не е страна в този спор в момента, българската общественост се въвлича в един малко медиен скандал покрай него", отбеляза Тони Николов, редактор на списание „Християнство и култура”.

Според журналистката Велислава Дърева цялото посещение на Вселенския патриарх е скандално, тъй като първоначално той беше поканен от председателя на БАН и Ренета Инджова. Правилата в Православните църкви сочат, че покана могат да изпратят единствено българският патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ.



#Вселенският патриарх #Вартоломей #Гърция #Росен Плевнелиев #Божидар Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »