Плевнелиев очерта 6 приоритета за развитие на България

Плевнелиев очерта 6 приоритета за развитие на България
На първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура, което се проведе в сряда, 18 април, държавният глава очерта шест приоритета за финансиране с евросредства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев започна дебати за търсене на обществен и политически консенсус по приоритетите в стратегията за развитие на България до 2020 г.

На първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура, което се проведе в сряда, 18 април, държавният глава очерта шест приоритета за финансиране с евросредства - транспортна инфраструктура, техническа инфраструктура във водния сектор, електронното управление, енергийна ефективност и жилищна политика, създаване на предпоставки за балансирано градско развитие и иновации и конкурентоспособност на малките и средните предприятия, пише „Дневник".

По думите на Плевнелиев, за да има приемственост, в края на 2012 г. изпълнителна, законодателна и местна власт, синдикати и работодатели ще сложат подпис под тези приоритети в стратегията България 2020 и президентската институция ще проследи дали се изпълняват.

Ако някой ги подмени, ще бъде посочен публично от президентството, каза президентът. Очаква се до средата на тази година да има "зряла версия" на стратегията за развитие до 2020 г.

Плевнелиев черта и целите на програмата до 2020 г. - надпартийност, конкретика на изпълнението и ясна технология, прозрачност в планирането.

Плевнелиев настоя и да е ясна отговорността на всяка институция - кой, какво, кога и с какви финансови източници работи и даде пример с електронното управление.

Добави че е очаквал от министерството на транспорта да чуе, че носят отговорност за въвеждането на електронното правителство и да имат ангажимент, за да се случи нещо за това.

Заради присъединяването на Хърватия към ЕС от средата на следващата година, евросредствата за България за следващия 7-годишен програмен период 2014-2020г. може и да намалеят.

Засега прогнозите са за около 17.3 млрд. лв. европейска помощ, които с националното съфинансиране ще надхвърлят 20 млрд. лв. Разчетите обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев. За сравнение европейската помощ за периода 2007-2013 г. са 15.6 млрд. лв.

Регионалният министър Лиляна Павлова настояла за по-ефективно насочване на евросредствата с акцент общинските пътища и тези от първи до трети клас.

Според нея фокусът на водната реформа трябва да е осигуряване на питейна вода за всички българи.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура #европейски средства #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"