Срещу кого се бори Русия в Сирия?

Срещу кого се бори Русия в Сирия?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Андреас Герцевски, Дойче Веле

Вече повече от месец Русия извършва въздушни удари срещу цели в Сирия. Срещу кого обаче са насочени тези удари? Срещу терористите от "Ислямска държава" или срещу други противници на режима и цивилни граждани?

Преди две седмици руски ракети земя-въздух са се взривили в болницата в град Сармин в сирийската провинция Идлиб. Според американската фондация SAMS, създала клиниката, при нападенията са загинали 12 цивилни граждани и двама лекари. В интернет се появи и снимка на напълно разрушената сграда. Същевременно руското министерство на отбраната отхвърли категорично обвиненията, като публикува други въздушни снимки, които трябваше да опровергаят критиката. И докато руснаците постоянно подчертават, че техните "прецизни" бомби поразяват само "терористи", сирийски и западни източници информират за все повече жертви сред цивилното население.

От края на септември до края на октомври руските бойни изтребители са извършили 1 400 въздушни удара и по данни на Москва са поразили 1 623 "терористични цели". В тази връзка обаче възникват някои въпроси. Първо не е ясно кого точно Москва определя като "терорист"? От друга страна Русия не споменава за жертви сред цивилното население. Защо при руските въздушни удари да няма цивилни жертви, докато при американските нападения в Ирак, Афганистан и Сирия продължават да загиват невинни граждани?


 Кой е терорист в Сирия?

Русия подчертава, че извършва въздушни нападения срещу милиции на "Ислямска държава" и срещу Ал Нусра, сирийския клон на Ал Кайда. От гледна точка на Запада и двете организации са терористични групировки.

Москва и Дамаск обаче често характеризират всички противници на режима като терористи. Същевременно на Запад много от бунтовническите групировки минават за умерени. Западът и някои арабски държави дори подкрепят някои от тях - например "Свободната сирийска армия". Точно тези групи обаче явно са основните цели на изтребителите "Сухой".

Живеещият в град Алепо журналист Мохамед ал Хатиб упреква руснаците, че обстрелват главно "Свободната сирийска армия" и нейните съюзници. Според Вашингтонския "Институт за изследване на войната", руските изтребители атакуват контролирани от "Ислямска държава" и Ал Нусра региони, но и редица други области, които са контролирани от друг бунтовнически групи.

Очевидно наред с военните обекти, руските изтребители атакуват все по-често болници, джамии и жилищни квартали. Сафу Лабани, председател на базираното в Дармщат Германско-сирийско дружество за насърчаване на свободите и човешките права, отправя остра критика към Русия. "За съжаление руските нападения са насочени само срещу цивилното население и умерената опозиция", казва Лабани, който се завърна преди няколко дни от района на бойните действия в Сирия. В разговор с Дойче Веле той твърди, че никой в Сирия не знае за нападения срещу позиции на "Ислямска държава".

Броят на цивилните жертви расте

Правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч" обвинява Русия в избиването на 59 цивилни граждани, сред които и 33 деца при нападения в средата на октомври. Сирийското бюро за човешки права със седалище в Лондон изчислява, че една трета от почти 600-те жертви на руските въздушни удари са цивлини граждани. Андрей Картаполов от руския генерален щаб обаче отхвърля тези обвинения. Според него, руските военновъздушни сили изобщо не са извършили толкова много нападения, при които са поразени гражданси цели.

Всички участници в информационната война залагат на сателитни снимки и видеоклипове. Много често обаче не е ясно кога са правени тези снимки и не се знае дали не са ретуширани. Според разследващите експерти от сдружението "Bellingcat", които се опитаха да изяснят нападението в Сармин, руските военновъздушни сили не са поразили директно болницата. Освен това от сдружението твърдят, че разпространената в интернет снимка не е от болницата. разследващите експерти обаче са убедени, че Русия е датирала снимки с фалшиви дати, за да прикрие размера на други свои разрушения в Сармин. В крайна сметка "от Bellingcat" потвърждават, че болницата наистина е разрушена, но не дават информация за това кога и как точно се е стигнало дотам.

 Къде е достоверната информация?

Само малцина независими журналисти се осмеляват все още да посещават района на бойните действия. Един от тях е швейцарецът Курт Пелда, който е бил свидетел на едно руско нападение срещу позиции на Ал Нусра, при което била използвана и касетъчна бомба. Според журналиста, осколките засегнали и близкото село. "Тъй като Русия не използва прецизни оръжия, жертви на нападенията стават все по-често цивилни граждани", твърди Пелда. Той обаче бърза да добави, че целта на руснаците не е да избиват цивилни граждани. "Просто при подобни нападения има и колатерални щети", коментира Курт Пелда. Той казва освен това, че не винаги е ясно дали нападенията са извършени от руските военновъздушни сили, защото сирийската армия използвала отчасти същия тип самолети.

Едно обаче е напълно ясно: за цивилното население става все по-трудно. Подкрепяни от въздуха от най-големия си съюзник, войските на Асад преминават в настъпление в много региони. В резултат на това все повече сирийци бягат от районите на бойните действия към турската граница. По данни на ООН, само през октомври най-малко 124 000 сирийци са избягали от домовете си в провинциите Алепо, Хама и Идлиб.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"